Goede feedback vragen en geven doe je zo

Goede feedback vragen en geven is een belangrijk onderdeel van het welzijn van jouw medewerkers en bedrijf. Zo ben je constant op de hoogte hoe een medewerker zijn of haar werk ervaart en waar eventuele verbeteringen mogelijk zijn. Door jouw werknemers te voorzien van goede feedback zorg je ervoor dat zij kunnen groeien en ontwikkelen binnen jouw bedrijf. Gun ze daarnaast ook de mogelijkheid om feedback te vragen. Hiermee geef je de regie in handen van jouw medewerkers en kunnen zij op een voor hen geschikt moment vragen hoe zij hun werkprestaties kunnen verbeteren. Dit draagt bij aan het vertrouwen en de dynamiek binnen een bedrijf.

Feedback geven: voorbeeld en voorbeeldzinnen

De feedback die jij aan jouw werknemers geeft, is leidend voor de manier waarop jij jouw werknemers ziet. Zorg er dus voor dat het feedbackgesprek open, eerlijk en dynamisch verloopt. Door enkel te focussen op kritiek en op verbeterpunten uit het verleden heeft namelijk geen zin. Jouw medewerkers kunnen namelijk niets met kritiek en ook fouten die in het verleden liggen, kunnen niet verandert worden. In plaats daarvan raden we je aan om constructieve feedback te geven en jouw medewerker handvatten te geven die hen kunnen helpen om in de toekomst beter werk te leveren. Focus hierbij op de persoonlijke doelstellingen van jouw werknemer, stel hen vragen en neem de tijd voor het geven van feedback. Voorbeeldzinnen die je kan hanteren in zo’n gesprek zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe is het met jou?
  • Hoe heb je het werk de afgelopen periode ervaren?
  • Zijn er taken die je als lastig ervaart of waarbij je graag extra hulp bij zou willen?
  • Heb je zelf punten in gedachten die je graag zou willen verbeteren de komende periode?
  • Wat zijn jouw doelen voor de komende periode?

Door gebruik te maken van bovenstaande voorbeeldzinnen kom je eenvoudig te weten aan wat voor soort feedback jouw werknemer behoefte heeft. De voorbeelden die je aan feedback kan geven zijn door deze vragen heel divers. Belangrijk is dus dat jullie samen in gesprek gaan en bespreken hoe de feedback wordt geïmplementeerd.

VRAGENLIJST Feedback voorbeeldvragen

Feedback vragen aan collega’s of anderen – voorbeelden

Er is niet één soort feedback model dat je kunt hanteren als je feedback gaat vragen aan collega’s of andere mensen om je heen. We raden je echter wel aan om altijd gebruik te maken van positieve feedback en te luisteren naar wat voor soort feedback jouw collega nodig heeft. Geef dus geen ongewenste feedback, maar richt je aandacht op de hulpvraag van degene die om advies vraagt.

Hoe jij feedback kunt vragen aan anderen of je collega’s is afhankelijk van de werkomgeving waarin jij je bevindt. Spendeer je bijvoorbeeld veel tijd thuis? Vraag dan of iemand tijd heeft om langs te komen of een online meeting met je wil inplannen. In andere gevallen zul je merken dat je gewoon op mensen kan afstappen. Het is hierbij wel verstandig om te vragen of diegene wel genoeg tijd heeft om jou op dat moment van feedback te voorzien. Daarnaast gebruiken veel bedrijven feedback tools, zoals ook te vinden bij Treams. Bij gebruik van deze tools kun je continu om algemene of concrete feedback vragen en hoef je niet bang te zijn om op mensen af te stappen.