Betekenis 360 graden feedback

Wat betekent 360 graden feedback?

360 graden feedback vragen betekent dat je feedback vraagt aan meerdere mensen. Dit kunnen collega’s of je leidinggevende zijn, maar ook externen, zoals bijvoorbeeld klanten of leveranciers. Het is belangrijk om 360 graden feedback te vragen omdat je zo vanuit verschillende invalshoeken een gerichte terugkoppeling krijgt die je kan gebruiken om jezelf te ontwikkelen.

Hoe werkt 360 graden feedback?

Het is het makkelijkst om een 360 graden feedback vragenlijst op te stellen met daarin vragen over jouw ontwikkeling. Zo’n 360 graden feedback vragenlijst kan je heel makkelijk opstellen en versturen via een online feedback tool. Hier later meer over. Heb je hulp nodig bij het stellen van deze vragen? We hebben een aantal voorbeeldvragen voor je opgesomd. Door de 360 graden feedback vragenlijst zelf ook in te vullen kan je je eigen feedback afzetten tegen de feedback van anderen en weet je waar je ontwikkelkansen liggen. Vergeet niet om na het ontvangen van de 360 graden feedback het gesprek aan te gaan.

Wanneer vraag je 360 graden feedback?

Om het vragen van 360 graden feedback tot een succes te brengen moet je als organisatie bepalen wat het doel van feedback is en wanneer het ingezet gaat worden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om op vaste momenten 360 graden feedback te vragen, zoals na afronding van een project of aan het einde van het jaar voorafgaand aan het beoordelingsgesprek. Dit laatste wordt door organisaties steeds vaker gedaan. Want wie weet er beter hoe jij presteert dan de mensen waar jij op dat moment mee samenwerkt? 

Hoe vraag je 360 graden feedback via een tool?

Het vragen van 360 graden feedback is niet iets van de laatste jaren. Binnen verschillende organisaties wordt er al jaren 360 graden feedback gevraagd. Echter werd dit voorheen gedaan door middel van een offline formulier. Tegenwoordig is het veel makkelijker om een 360 graden vragenlijst op te stellen en te versturen via een online feedback tool. Zo kan je met één klik op de knop het 360 graden feedback formulier versturen naar verschillende mensen, en verzamel je alle feedback vanuit de verschillende invalshoeken op één plek. Daarnaast helpt een tool als Treams, door middel van verschillende feedback voorbeeld vragen, met het stellen van de juiste 360 graden feedback vragen. 

Tips om 360 graden feedback vragen te introduceren

1. Maak 360 graden feedback geven laagdrempelig

In basis staan mensen er altijd voor open om elkaar feedback te geven. Het is daarom belangrijk om het gehele proces van 360 graden feedback vragen en geven zo makkelijk mogelijk te maken. Dit kan heel goed via een mobiele feedback app. Zo kan je op ieder moment van de dag, vanaf waar je maar wilt, een 360 graden feedback formulier versturen of feedback geven.

2. Start met het vragen van 360 graden feedback!

Feedback geven is heel eng. We willen namelijk het liefst alles goed doen. De angst voor feedback kan heel makkelijk weggenomen worden door te focussen op het vragen van 360 graden feedback in plaats van het geven van feedback. Door 360 graden feedback te vragen stel je bewuste vragen waar je controle over hebt. Je stelt je open voor de feedback van de ander en daardoor kan de ander open en eerlijk antwoord geven.

3. Help medewerkers met het stellen van de juiste vraag

360 graden feedback vragen is spannend. Het gaat namelijk over jezelf. Het is dan ook erg lastig om de juiste vragen te stellen. Vragen waar jij daadwerkelijk waardevolle input uit krijgt. Help medewerkers hiermee. Leg ze bijvoorbeeld uit wanneer ze 360 graden feedback moeten vragen, dat ze vragen kunnen stellen die beginnen met hoe, wat, waarom, waar, wie, wanneer of hoezo en vertel ze dat het goed is om altijd het gesprek aan te gaan. Treams helpt je met het stellen van de juiste vraag door middel van meer dan 100 voorbeeldvragen.

Voorbeeldvragen om te stellen in een 360 graden feedback verzoek

Het vragen van 360 graden feedback is niet altijd even makkelijk. Om je een handje te helpen geven we je graag voorbeelden van vragen die je kan stellen.

  • Heb je het idee dat je al je ideeën en gedachten met me kan delen? Waarom wel/niet?

  • Heb je het idee dat mijn doelen bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen en -strategie? Waarom wel/niet?

  • Waarom is mijn werk belangrijk voor de organisatie, organisatiedoelstellingen en -strategie?

  • Wat vond je het beste aan [event X/presentaty Y]?

  • Geef ik je genoeg veiligheid om het niet met me eens te zijn? Waarom wel/niet?

Wil je nou meer voorbeelden van vragen voor 360 graden feedback? Download dan onze voorbeeld vragenlijst.

Meer over 360 graden feedback?

Webinar:

Stap voor stap bouwen aan een feedbackcultuur

Feedback is het kloppende hart van iedere wenbare organisatie. Maar hoe voer je nou zo'n feedbackcultuur in? En hoe ga je om met weerstand? Dat, en nog veel meer in dit webinar.

360 graden feedback via een online tooling?

Bekijk de mogelijkheden in onze gratis online demo video!

7 feiten over 360 graden feedback die je nog niet wist

Wist je dat medewerkers die regelmatig feedback krijgen meer betrokken zijn dan anderen? Dit, en nog meer feitjes over 360 graden feedback.

Hoe je beter wordt in het vragen en geven van 360 graden feedback

Helaas laten we het vragen van 360 graden feedback nog te vaak achterwege. We zijn bang voor negatieve reacties. Zonde, want 360 graden feedback kan heel veel brengen. Benieuwd hoe je hier beter in kan worden?

Groei is voor iedereen, dat is waar we bij Treams in geloven. Het levert ruimte, energie, creativiteit en plezier op voor mensen, teams en organisaties. In een groeiende organisatie ontstaat er ruimte voor medewerkers om te groeien en te ontwikkelen. Leer meer over Treams...

Wil je ook niets missen?

  • LinkedIn - White Circle

Benieuwd hoe onze tool eruit ziet?