Betekenis 360 graden feedback

Wat betekent 360 graden feedback?

360 graden feedback vragen betekent dat je feedback vraagt aan meerdere mensen. Dit kunnen collega’s of je leidinggevende zijn, maar ook externen, zoals bijvoorbeeld klanten of leveranciers. Het is belangrijk om 360 graden feedback te vragen omdat je zo vanuit verschillende invalshoeken een gerichte terugkoppeling krijgt die je kan gebruiken om jezelf te ontwikkelen.

Hoe werkt het?

Het is het makkelijkst om een vragenlijst op te stellen met daarin vragen over jouw ontwikkeling. Zo’n 360 graden feedback vragenlijst kan je heel makkelijk opstellen en versturen via een online feedback tool. Hier later meer over. Heb je hulp nodig bij het stellen van deze vragen? We hebben een aantal voorbeeldvragen voor je opgesomd. Door de 360 graden feedback vragenlijst zelf ook in te vullen kan je je eigen feedback afzetten tegen de feedback van anderen en weet je waar je ontwikkelkansen liggen. Vergeet niet om na het ontvangen van de 360 graden feedback het gesprek aan te gaan.

Wanneer vraag je deze feedback?

Om het vragen van 360 graden feedback tot een succes te brengen moet je als organisatie bepalen wat het doel van feedback is en wanneer het ingezet gaat worden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om op vaste momenten feedback te vragen, zoals na afronding van een project of aan het einde van het jaar voorafgaand aan het beoordelingsgesprek. Dit laatste wordt door organisaties steeds vaker gedaan. Want wie weet er beter hoe jij presteert dan de mensen waar jij op dat moment mee samenwerkt? 

Hoe vraag je feedback via een tool?

Het vragen van 360 graden feedback is niet iets van de laatste jaren. Binnen verschillende organisaties wordt er al jaren feedback gevraagd. Echter werd dit voorheen gedaan door middel van een offline formulier. Tegenwoordig is het veel makkelijker om een 360 graden vragenlijst op te stellen en te versturen via een online feedback tool. Zo kan je met één klik op de knop het formulier versturen naar verschillende mensen, en verzamel je alle feedback vanuit de verschillende invalshoeken op één plek. Daarnaast helpt een tool als Treams, door middel van verschillende feedback voorbeeld vragen, met het stellen van de juiste feedback vragen. 

Tips om feedback te introduceren

 1. Maak feedback geven laagdrempelig
  In basis staan mensen er altijd voor open om elkaar feedback te geven. Het is daarom belangrijk om het gehele proces van 360 graden feedback vragen en geven zo makkelijk mogelijk te maken. Dit kan heel goed via een mobiele feedback app. Zo kan je op ieder moment van de dag, vanaf waar je maar wilt, een feedbackformulier versturen of feedback geven.
 2. Start met het vragen van feedback!
  Feedback geven is heel eng. We willen namelijk het liefst alles goed doen. De angst voor feedback kan heel makkelijk weggenomen worden door te focussen op het vragen van feedback in plaats van het geven van feedback. Door feedback te vragen stel je bewuste vragen waar je controle over hebt. Je stelt je open voor de feedback van de ander en daardoor kan de ander open en eerlijk antwoord geven.
 3. Help medewerkers met het stellen van de juiste vraag
  Feedback vragen is spannend. Het gaat namelijk over jezelf. Het is dan ook erg lastig om de juiste vragen te stellen. Vragen waar jij daadwerkelijk waardevolle input uit krijgt. Help medewerkers hiermee. Leg ze bijvoorbeeld uit wanneer ze feedback moeten vragen, dat ze vragen kunnen stellen die beginnen met hoe, wat, waarom, waar, wie, wanneer of hoezo en vertel ze dat het goed is om altijd het gesprek aan te gaan. Treams helpt je met het stellen van de juiste vraag door middel van meer dan 100 voorbeeldvragen.

Voorbeeld feedbackvragen om te stellen

Het vragen van 360 graden feedback is niet altijd even makkelijk. Om je een handje te helpen geven we je graag voorbeelden van vragen die je kan stellen.

 • Heb je het idee dat je al je ideeën en gedachten met me kan delen? Waarom wel/niet?

 • Heb je het idee dat mijn doelen bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen en -strategie? Waarom wel/niet?

 • Waarom is mijn werk belangrijk voor de organisatie, organisatiedoelstellingen en -strategie?

 • Wat vond je het beste aan [event X/presentatie Y]?

 • Geef ik je genoeg veiligheid om het niet met me eens te zijn? Waarom wel/niet?

Wil je nou meer voorbeelden van vragen voor 360 graden feedback? Download dan onze voorbeeld vragenlijst.

GRATIS MASTERCLASS

Stap voor stap naar een nieuwe HR-cyclus

Werkboek: stap voor stap naar een feedbackcultuur

De switch naar een feedbackcultuur is niet altijd makkelijk. Met dit werkboek helpen we je door middel van opdrachten, tips & tricks en theorie met de eerste stappen naar jullie feedbackcultuur.