Het beoordelingsgesprek

Wat is een beoordelingsgesprek?

Een beoordelingsgesprek is een gesprek tussen de medewerker en de leidinggevende. Tijdens het beoordelingsgesprek wordt het functioneren van de medewerker beoordeeld. Aan de output van het beoordelingsgesprek wordt vaak een beloning gehangen. Denk hierbij aan salarisverhoging. Wordt de medewerker slecht beoordeeld, dan kunnen er ook juridische gevolgen aan het beoordelingsgesprek hangen, zoals ontslag. Tijdens het beoordelingsgesprek vertelt de manager waarop de medewerker beoordeeld is en wat de score daarbij is. Deze uitslag staat vast en daar kan de medewerker niets meer aan veranderen. Het beoordelingsgesprek is onderdeel van de jaarlijkse gesprekscyclus. Veel organisaties werken (nog) met een traditionele jaarcyclus. In deze traditionele cyclus vind je aan het begin van het jaar een gesprek waarin je doelen stelt. Halverwege het jaar bespreek je je voortgang en aan het einde van het jaar word je beoordeeld tijdens het beoordelingsgesprek. Echter stappen steeds meer organisaties over naar het nieuwe beoordelen.

TIP: Het beoordelingsgesprek afschaffen? Bouw met behulp van ons e-book 'stoppen met beoordelen' aan een passend alternatief!

Wat is het verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek?

Een functioneringsgesprek is gericht op de toekomst en gaat uit van tweerichtingsverkeer. Bij een beoordelingsgesprek gaat het vaker over het verleden en dit gesprek is vaak eenrichtingsverkeer vanuit de leidinggevende. 

Is een beoordelingsgesprek verplicht?

Een werkgever is wettelijk niet verplicht om een beoordelingsgesprek te voeren met zijn/haar medewerkers. Echter pleiten veel organisaties dat het wel slim is om een beoordelingsgesprek te voeren. De reden hiervoor is dat zij dan schriftelijk vast kunnen leggen hoe de medewerker functioneert. Wanneer de werknemer niet goed functioneert is er door de opbouw van het dossier, bewijs dat hij/zij niet goed functioneert en kunnen er tijdens het beoordelingsgesprek acties ondernomen worden. Door de continue dialoog in te voeren ben je continu met elkaar in gesprek over groei, ontwikkeling en het functioneren van medewerkers, waardoor je het dossier automatisch opbouwt.

Waarom het beoordelingsgesprek afschaffen?

Omdat de traditionele manier van beoordelen vaak als spannend en niet inspirerend wordt ervaren, stappen steeds meer organisaties over naar een nieuwe manier van beoordelen. Dit houdt in dat je de mens veel meer centraal stelt en de medewerkers veel meer regie krijgen. Ze zijn daarbij zelf verantwoordelijk voor het opstellen van doelen. Daarnaast kunnen zij continu (360 graden) feedback vragen aan collega’s en/of anderen waar zij mee hebben samengewerkt. De drie vaste gesprekken per jaar zijn daarmee verleden tijd. Medewerkers en leidinggevenden zijn continu met elkaar in gesprek over de voortgang, groei en persoonlijke ontwikkeling. 

TIP: Blijf continu met elkaar in gesprek met behulp van Treams. Benieuwd hoe?

Bekijk nu onze gratis demo video. Je zit nergens aan vast!

Hoe kan een software je helpen bij het beoordelingsgesprek?

Voor de jongere generatie is het een absolute must om hun proces van groei en ontwikkeling te ondersteunen met technologie. Zo kan je in een online tool als Treams de gehele gesprekscyclus vastleggen, doelen stellen die als leidraad dienen voor het beoordelingsgesprek, notities maken van afspraken die gemaakt worden tijdens deze gesprekken, (360 graden) feedback vragen aan collega’s en externen, heb je inzicht in je persoonlijke ontwikkeling en nog veel meer. Met de mobiele app van Treams doe je dit alles op ieder moment van de dag, waar je maar wilt. Software zorgt ervoor dat het gehele proces een stuk laagdrempeliger wordt en maakt het mogelijk om je ontwikkeling op te delen in kleine stukjes, waardoor het behapbaarder wordt en je makkelijker doelen kan bereiken.

Groei is voor iedereen, dat is waar we bij Treams in geloven. Het levert ruimte, energie, creativiteit en plezier op voor mensen, teams en organisaties. In een groeiende organisatie ontstaat er ruimte voor medewerkers om te groeien en te ontwikkelen. Leer meer over Treams...

Wil je ook niets missen?

  • LinkedIn - White Circle

Benieuwd hoe onze tool eruit ziet?