Hoe creëer je de ideale werkomgeving voor jouw medewerkers? (5 tips)

Medewerkers zijn het visitekaartje van jouw organisatie. Happy employees = happy customers. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat organisaties met betrokken medewerkers beter presteren. Voor Millennials (geboren werd tussen 1980 en 2000) is de werkomgeving een belangrijk punt waarom zij wel of niet voor een baan kiezen. En ik als echte Millennial weet dat als geen ander. Geld is al lang niet meer de belangrijkste drijfveer. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw medewerkers ‘happy’ zijn? En hoe zorg je ervoor dat jij voor potentiële medewerkers de ideale werkomgeving creëert?

Stap 1: zet ze op de juiste plek

Het is eigenlijk best makkelijk. Je moet een machinist niet in een vliegtuig zetten. Dat gaat gegarandeerd fout. Stap 1 is dan ook: waar presteren jouw medewerkers het best? Zijn het kunstenaars, dan werken ze waarschijnlijk het best in een atelier. Zijn het artiesten? Zet ze dan op het podium en zijn het monteurs, dan werken ze het liefst in een garage. Iedereen heeft op en rondom de werkplek een andere taak. Je moet iedereen de kans geven om die taak op zijn/haar manier het best te kunnen vervullen.

Stap 2: cultuur

Creëer een cultuur waar iedereen graag wil werken. Zoals eerder al gezegd is geld voor de komende generatie echt niet meer de belangrijkste factor om wel of niet voor een baan te kiezen. Millennials willen werken bij een organisatie die dezelfde waarden delen als zijzelf. Pas dan kunnen zij alles van zichzelf geven. Zij willen gehoord en gezien worden en écht van betekenis zijn binnen een organisatie. Bepaal wat jouw bedrijfscultuur is. Wat zijn jouw normen en waarden, geschreven en ongeschreven? Zorg ervoor dat je gezamenlijke ambitie helder is, zodat je daar samen aan kunt werken. If you all know where to go, you wouldn’t get lost. Het geeft een kick om als medewerker te kunnen bijdragen aan deze ambitie. Als je dit als organisatie goed doet zul je zien dat je (bijna) nooit meer zelf hoeft te zoeken naar nieuwe medewerkers. Zij zullen vanzelf naar jou komen.

Stap 3: de beste mensen

Neem altijd mensen aan die beter zijn dan jijzelf. Een standpunt van onze CEO Iris Zonneveldt. En dan bedoelen we niet mensen die in alles beter zijn dan jij. Nee, mensen die beter zijn in een bepaalde functie of taak. Voorbeeld: iemand die beter is in administratie, gaat de administratie doen. Iemand die beter is in marketing, gaat de marketing doen. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Zet je deze persoon op de juiste plek, kan hij/zij doen waar die het best in is.

Stap 4: feedback

Vraag feedback van je medewerkers. Misschien hebben medewerkers wel extra trainingen nodig om beter te kunnen werken. Deze feedback kan je heel gemakkelijk verkrijgen uit 1-op-1 gesprekken. Vraag diegene niet alleen naar zijn/haar werkzaamheden. Vraag hem/haar ook eens naar wanneer hij/zij nou gelukkig is. Waar krijgt deze persoon energie van? Waar werkt hij/zij het liefst? Binnen Treams hebben wij iedere twee weken zo’n gesprek met onze manager. We praten hier over dagelijkse werkzaamheden maar ook over werkgeluk. Wat ook een makkelijke tool is om deze feedback te krijgen zijn Pulse Surveys. Dit zijn korte vragenlijsten waarmee je makkelijk feedback op kunt halen.

E-book: Feedback

Wil jij aan de slag met feedback? In dit e-book geven we je inspiratie, handvatten en tips&tricks om ook van jou een feedbackpro te maken.

E-book feedback

Stap 5: creativiteit op de werkplek

Doe een oproep op de creativiteit van medewerkers. De één is vast gek op planten en bloemen, stel hem/haar verantwoordelijk voor al het ‘groen’ op kantoor. De ander kan vast goed schilderen, laat hem/haar een kunstwerk maken. Of laat medewerkers bijvoorbeeld een hele muur vol hangen met foto’s van vrienden, familie of huisdieren. Op deze manier voelen medewerkers zich sneller thuis en zullen zij trots zijn op het kantoor wat zij samen hebben gecreëerd.

Je zal er versteld van staan wat het kan doen met medewerkers wanneer zij zich op hun gemak voelen. Think outside the box! Heb jij nog tips voor een ideale werkomgeving? Laat het ons weten.