Employee journey

Wat is een employee journey?

Een employee journey is de reis die medewerkers afleggen bij een organisatie. Het begint bij het solliciteren en eindigt zodra de medewerker de organisatie verlaat. Tijdens de journey komen medewerkers verschillende dingen tegen, hebben zij ervaringen en gevoelens. Dit alles wordt samengevat in de employee journey. Neem bijvoorbeeld de onboarding. Door iedere week in gesprek te zijn met nieuwe medewerkers zullen hun gevoelens en ervaringen over het bedrijf beter worden en is de kans groter dat zij langer zullen blijven.

Is dit voor iedere medewerker hetzelfde?

De journey is voor iedere medewerker en iedere afdeling anders en is daarom ook niet statisch. De ene medewerker werkt bijvoorbeeld net bij het bedrijf en de ander al 5 jaar. Het kan zelfs per dag verschillen. Kortom, iedereen bevindt zich in een ander stadium van de ‘medewerkersreis’. Het is dan ook onmogelijk om door middel van een jaarlijkse enquête te begrijpen wat de ervaringen van medewerkers zijn. Om de employee journey zo passend mogelijk te maken is het allereerst goed om na te denken over de belangrijkste mijlpalen in de carrière van de medewerker. Bijvoorbeeld de sollicitatieprocedure, onboarding, training, ontwikkeling en offboarding. Zo kan je meer inzicht krijgen in de meest belangrijke momenten die medewerkers ervaren in de employee journey zodat je daarop kan inspelen. Later nemen we je stap voor stap mee naar de perfecte Employee Journey.

Waarom is het belangrijk om inzicht te hebben in de employee journey?

In de afgelopen jaren is het begrip employee journey steeds belangrijker geworden voor HR-afdelingen en managers. De reden hiervoor is dat steeds meer organisaties zich er bewust van zijn dat een positieve medewerkers ervaring een van de belangrijkste elementen is voor het succes van een bedrijf. Medewerkers die niet betrokken zijn, niet met plezier naar het werk gaan of stress hebben zullen ook niet het beste werk kunnen leveren. Daarnaast is het met de aantrekkende economie belangrijk om de juiste medewerkers aan te trekken en ze te behouden. Het is dus goed om er eerst achter te komen hoe je ervoor zorgt dat de juiste personen voor jouw organisatie willen komen werken en vervolgens hoe je ervoor zorgt dat zij voor jou willen blijven werken.

Hoe ga je aan de slag?

We leggen je graag stap voor stap uit hoe jij aan de slag kan gaan:

Segmenteer je medewerkers en maak persona’s Binnen een organisatie werken vaak heel veel verschillende persoonlijkheden. Zelfs per afdeling kan dit enorm verschillen. Een software-ontwikkelaar heeft waarschijnlijk een heel andere ervaring dan een salesmedewerker. Begin daarom eerst met het identificeren van je medewerkers. Segmenteer op basis van persoonlijkheden en niet op basis van demografische gegevens zoals leeftijd en geslacht. Maak voor iedere groep medewerkers een persona. Stel de reis voor iedere persona samen Nu je de persona’s voor alle groepen hebt samengesteld kan je beginnen met het in kaart brengen van de contactmomenten die de groepen medewerkers hebben met de organisatie. In onze feature ‘journey’ wordt dit automatisch vastgelegd. Begin bij het eerste contactmoment (vaak de sollicitatie) en bouw dit uit tot het moment dat zij de organisatie verlaten. Soms gaat het zelfs nog verder dan het moment dat de medewerker de organisatie verlaat. Onderaan dit artikel vind je alle momenten uit vrijwel iedere employee journey. Schrijf alle momenten per persona op en schrijf bij ieder moment op hoe je dit aan gaat pakken. Zo komt er een concreet plan waar je direct mee aan de slag kan. Het is hierbij belangrijk om klein te beginnen en groot uit te bouwen. Begin bijvoorbeeld met kleine aanpassingen voor een bepaalde medewerkersgroep en meet wat het effect hiervan was. Meten is weten, en daarom kan je, als het werkt, het daarna verder uitbouwen. Neem alle stakeholders mee in de Employee Journey Hoogstwaarschijnlijk zijn er verschillende stakeholders betrokken bij de Employee Journey van de verschillende medewerkersgroepen. Zo doet de ene medewerker het onboarding programma, maar faciliteert de ander de trainingen. Zorg ervoor dat de hele organisatie dezelfde aanpak volgt en dezelfde meetmethode hanteert bij het vragen van feedback. Zo is het veel makkelijker om alle gegevens samen te brengen en daarop bij te sturen of verder uit te bouwen. Vraag feedback! Om te weten wat de impact van iedere interactie is bij de verschillende medewerkersgroepen, is het belangrijk om feedback te vragen. Door middel van feedback leer je te begrijpen hoe je medewerkers kan ondersteunen en zie je waar de pijnpunten liggen. Met behulp van een mobiele app als Treams kan je na ieder moment in de Employee Journey een feedback verzoek versturen. Wanneer je dit door middel van een app doet is het voor medewerkers makkelijk en laagdrempelig om te antwoorden en feedback te geven. Wanneer je dit op het moment zelf vraagt krijg je de meest waardevolle, eerlijke feedback. Als je langer wacht is het niet meer top of mind en is de feedback minder waardevol. Met de feedback die je krijgt kan je de reis bijstellen of verder uitbouwen.

Momenten in de employee journey

Ondanks dat de reis voor iedere medewerker(groep) anders is, zijn er een aantal momenten die vrijwel in iedere employee journey voorkomen:

Het eerste gesprek De eerste werkdag De eerste een-op-een met de manager Het eerste voortgangsgesprek Het eerste beoordelingsgesprek De verjaardag van de medewerker Het exitgesprek