Groei is voor iedereen, dat is waar we bij Treams in geloven. Het levert ruimte, energie, creativiteit en plezier op voor mensen, teams en organisaties. In een groeiende organisatie ontstaat er ruimte voor medewerkers om te groeien en te ontwikkelen. Leer meer over Treams...

Wil je ook niets missen?

 • LinkedIn - White Circle

Benieuwd hoe onze tool eruit ziet?

Betekenis functioneringsgesprek

Wat is een functioneringsgesprek?

Een functioneringsgesprek is een gesprek tussen de medewerker en de leidinggevende. Tijdens een functioneringsgesprek wordt besproken hoe jij ervoor staat in jouw ontwikkeling, hoe het met je gaat, of je je werk leuk vindt, waar je naartoe wil groeien, wat je toekomstplannen zijn enzovoorts. Een functioneringsgesprek is gericht op de toekomst en gaat uit van tweerichtingsverkeer, in tegenstelling tot een beoordelingsgesprek dat vaak eenrichtingsverkeer is. Functioneringsgesprekken helpen je om beter te worden en je werk zo goed mogelijk uit te voeren. Het functioneringsgesprek is onderdeel van de jaarlijkse gesprekscyclus. Veel organisaties werken (nog) met een traditionele jaarcyclus. In deze traditionele cyclus vind je aan het begin van het jaar een gesprek waarin je doelen stelt. Halverwege het jaar bespreek je je voortgang en aan het einde van het jaar word je beoordeeld tijdens het beoordelingsgesprek.

 

Omdat deze manier van beoordelen vaak als spannend en niet inspirerend wordt ervaren, stappen steeds meer organisaties over naar een nieuwe manier van beoordelen. Dit houdt in dat je de mens veel meer centraal stelt en de medewerkers veel meer regie krijgen. Ze zijn daarbij zelf verantwoordelijk voor het opstellen van doelen. Daarnaast kunnen zij continu (360 graden) feedback vragen aan collega’s en/of anderen waar zij mee hebben samengewerkt. De drie vaste gesprekken per jaar zijn daarmee verleden tijd. Medewerkers en leidinggevenden zijn continu met elkaar in gesprek over de voortgang, groei en persoonlijke ontwikkeling.

 

Hoe bereid je je voor op een functioneringsgesprek?

Werken jullie nog met een traditionele jaarcyclus? Dan is het belangrijk om te weten hoe je je goed voorbereid op een functioneringsgesprek.

1. Terugblikken op het vorige functioneringsgesprek

Het is belangrijk om het functioneringsgesprek goed voor te bereiden. Zo haal je er het meest uit. Kijk terug naar wat jullie de vorige keren tijdens het functioneringsgesprek hebben besproken. Heb je je hieraan gehouden? Wat zijn je doelstellingen? Hoe sta je ervoor op het gebied van deze doelstellingen? Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de samenwerking tussen je collega’s. Hoe gaat deze samenwerking? Hoe kan dit nog beter worden?

 

2. Vraag feedback

Vraag feedback van je collega’s over jou functioneren. Zo krijg je vanuit verschillende hoeken een goed beeld van wat wel en niet goed gaat en waar je de komende periode mee aan de slag kan gaan. Dit is goede input voor het functioneringsgesprek

3. Maak een agenda voor het functioneringsgesprek

Spreek van tevoren met je leidinggevende af wie de agenda maakt voor dit functioneringsgesprek. Beschrijf hierin wat jullie tijdens dit gesprek gaan bespreken en vraag of de ander nog aanvullingen heeft. Zo weet je voorafgaand aan het gesprek wat je voor moet bereiden.

 

4. Vooruit kijken en doelen stellen

Het hebben van doelen geeft richting. Het is dus goed om tijdens het functioneringsgesprek doelen te stellen over waar jij de komende periode mee bezig gaat zijn. Wat wil jij bereiken binnen dit bedrijf en hoe ga je dit bereiken?

Welke vragen kan je als manager stellen tijdens het functioneringsgesprek?

 1. Heb je genoeg uitdaging in je werk?

 2. Wat kan ik doen om jouw werk makkelijker of leuker te maken?

 3. Als jij de baas zou zijn van dit team, wat zou je dan meteen veranderen?

 4. Waar wil je hulp van je collega’s bij?

 5. Je bent klant van je eigen team: welke indruk maakt het team? Waar word je blij van en wat kan beter?

 6. Waar krijg je energie van? 

 7. Waar ben je trots op?

 8. Hoe gaat het met je?

 9. Waar zie je jezelf over 5 jaar?

 10. Wat heb je nodig om daar te komen?

 

Hoe kan Performance Management software je helpen bij het functioneringsgesprek?

Voor de jongere generatie is het een absolute must om hun proces van groei en ontwikkeling te ondersteunen met technologie. Zo kan je in een online tool als Treams de gehele gesprekscyclus vastleggen, doelen stellen die als leidraad dienen voor het functioneringsgesprek, notities maken van afspraken die gemaakt worden tijdens deze gesprekken, (360 graden) feedback vragen aan collega’s en externen, heb je inzicht in je persoonlijke ontwikkeling en nog veel meer. Software zorgt ervoor dat het gehele proces een stuk laagdrempeliger wordt en maakt het mogelijk om je ontwikkeling op te delen in kleine stukjes, waardoor het behapbaarder wordt en je makkelijker doelen kan bereiken.

Meer lezen?

Beoordelingsgesprekken: door veel medewerkers worden ze helaas nog ervaren als een 'moetje'. Maar waarom? Medewerkers zouden zelf hun beoordeling moeten schrijven, maar hoe werkt dat in de praktijk?

Beoordeling schrijven; dat moet een medewerker zelf kunnen!

Inzicht in persoonlijke groei leidt tot betere prestaties en meer werkgeluk. Maar hoe zorg je er nou voor dat medewerkers zich bewust worden van de groei en ontwikkeling die zij doormaken?

Hoe maak je medewerkers bewust van hun persoonlijke groei?

Steeds meer medewerkers vallen uit met burn-out klachten. Wil je je verzuimpercentage verlagen? Creëer dan bevlogen en betrokken medewerkers. Maar hoe doe je dat?

Verlaag je verzuimpercentage door bevlogen en betrokken medewerkers