Functioneringsgesprek: voorbeeld en antwoorden

Je bent al voor een bepaalde periode aan het werk en het moment is daar. Tijd voor jouw functioneringsgesprek, of misschien zelfs wel jouw jaargesprek. Dat is natuurlijk heel spannend. Daarom geven wij je in dit artikel een voorbeeld van hoe zo’n gesprek kan verlopen, dit is namelijk wel afhankelijk van het format van jouw functioneringsgesprek. Ook zetten we een aantal antwoorden voor je op een rijtje die je kunt gebruiken tijdens jouw voorbereidingen. Na het lezen van dit artikel hoef je dus niet langer meer het internet af te struinen naar voorbeeld antwoorden voor een functioneringsgesprek!

Meer inspiratie? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Formulier functioneringsgesprek of open gesprek?

Afhankelijk van waar jij werkt, kan het zijn dat je een formulier ontvangt voordat jouw functioneringsgesprek plaatsvindt. Dit is eigenlijk een soort voorbereidingsformulier voor het daadwerkelijke functioneringsgesprek. Vaak staan hier een aantal vragen op die je mogelijk gesteld zullen worden gedurende jouw jaargesprek of voortgangsgesprek. Er zijn diverse voorbeelden van zulke formulieren die gaan over functionerings-, voortgangs-, en jaargesprekken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geen vragenformulier ontvangt voordat jouw functioneringsgesprek plaatsvindt. In dat geval vindt er een open gesprek plaats tussen jou en jouw leidinggevende of baas. Dit kan soms lastig zijn, omdat je niet helemaal goed weet wat voor vragen je kunt verwachten. Wij raden je dan ook aan om zelf een aantal vragen voor te bereiden die je kunt stellen aan jouw leidinggevende. Op die manier neem je het heft in eigen handen en kun je het functioneringsgesprek leiden zoals jij zelf wilt.

VRAGENLIJST

Vragenlijst voor functioneringsgesprekken

Functioneringsgesprek voeren met werknemer - voorbeeld

Het voeren van een functioneringsgesprek met jouw werknemer kan voor jullie beiden spannend zijn. Het wordt echter al een stuk gemakkelijker met de software die Treams je biedt. Via deze tools kun je namelijk eenvoudig feedback verwerken, de (persoonlijke) doelen van jouw medewerker controleren en bekijken of er ontwikkelingen zijn doorgemaakt. Je vindt al deze informatie op één plek, waardoor je zult merken dat jullie gesprek een stuk vloeiender loopt. Daarnaast hoef je voor het functioneringsgesprek ook geen vragenformulier op te sturen, aangezien je gemakkelijk kan zien welke ontwikkelingen jouw medewerker doormaakt binnen het bedrijf. Ook kun je na het gesprek de besproken punten verwerken en hoef je dus niet meer een functioneringsverslag maken of deze opstellen aan de hand van een ingewikkeld voorbeeld op het internet.

Tijdens het gesprek is het belangrijk dat je jouw medewerker voornamelijk aan het woord laat. Het gaat immers over hun ervaringen en progressie binnen het bedrijf. Luister hierbij aandachtig naar wat zij je te vertellen hebben en waar zij zelf verbetering mogelijk zien. Uiteraard kun je zelf verbeterpunten opperen, maar wel op een constructieve wijze. Dit houdt in dat je jouw advies richt op de toekomst en jouw medewerker helpt met het maken van verbeteringen binnen het bedrijf. Focus niet op het verleden, maar op het heden!

Houd onze tips in je achterhoofd en je bent goed voorbereid op het voeren of beantwoorden van een functioneringsgesprek. Onthoud ook dat dit gesprek enkel bedoeld is om jezelf of jouw werknemer verder te laten ontwikkelen binnen het bedrijf.

Vergelijkbare artikelen

Het geheim van een goed salarisgesprek

Over het algemeen is geld een ongemakkelijk onderwerp – of je het er nu met vrienden, familie of op de werkplek over hebt. In feite is het salarisgesprek dat managers met hun werknemers moeten voeren misschien wel een van de meest lastige gesprekken van het jaar.

Beoordeling schrijven; dat moet een medewerker zelf kunnen

Ieder jaar is het weer zo’n terugkerend moment… de beoordelingsgesprekken vinden plaats. Het is weer veel werk om voor iedereen iets fatsoenlijks op papier te toveren. Daarnaast zijn medewerkers (te vaak) gespannen voor het beoordelingsgesprek. Maar waarom?

Praten met je manager, hoe haal je daar het meest uit?

De meeste medewerkers hebben eens in de zoveel tijd een overleg met hun manager. Zelf heb ik ook veel bila’s gehad met medewerkers, als manager. Dat was vooral zo omdat het ‘gebruikelijk’ was in de organisatie. Wat dan precies de bedoeling was is mij nooit uitgelegd, laat staan dat we dat als team op dezelfde manier aanpakten. Maar hoe doe je dit wel op een juiste manier?

Vragenlijst voor functioneringsgesprekken

Meer van dit?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief