Continu feedback vragen, dat is bij Infoland de way of life geworden.

Logo Infoland

Over Infoland

Infoland is een toonaangevende leverancier van slimme softwareoplossingen. De softwarepakketten van Infoland helpen bedrijven en organisaties om thema’s als kwaliteit, veiligheid, milieu en het welzijn van mensen te borgen.

Aantal medewerkers

120+

Locatie

Nederland

Doelen bereiken

Het bereiken van je doelen met bijbehorend schouderklopje is één van de prettigste ervaringen die je op werk mee mag maken. In de praktijk stranden doelstellingen echter vaak in de waan van de dag. Bij Infoland gooien ze het daarom over een andere boeg. Geen twee traditionele evaluatiemomenten per jaar, maar 365 dagen feedback van collega’s als way of life.

“We volgden eigenlijk altijd het traditionele patroon,” vertelt Ilona van Emden, HR adviseur bij Infoland. “Twee keer per jaar hadden de leidinggevende en medewerkers een gesprek. Waar wil ik heen, wat moet ik daarvoor doen en hoe sta ik ervoor? Dat werd keurig op papier vastgelegd om er vervolgens een half jaar later weer naar te kijken. Maar twee keer per jaar een evaluatie is veel te weinig wil je echt aan de slag met je (persoonlijke) doelen en meer uit je werk halen. Bovendien wilden we bij Infoland graag het beoordelingssysteem digitaliseren. Kortom, tijd voor professionalisering.” Met dit besef in haar achterhoofd, schoof Ilona aan bij een gesprek met Treams. Zij en de algemeen directeur van Infoland waren meteen enthousiast. Om niet meteen te hard van stapel te lopen, koos Infoland ervoor om klein te starten.

Digitale thermometer

Infoland is erg enthousiast. René de Jong, directeur Marketing & Intelligence: ”Het mooie is dat je het niet alleen van je leidinggevende hoort hoe je functioneert, maar het hele jaar door feedback kunt vragen van je collega’s. Zowel van je directe collega’s binnen Infoland als in de vorm van 360 graden feedback, ofwel van iedereen binnen (en buiten) de organisatie die iets kan zeggen over hoe je werkt. En niet meer op papier, maar digitaal. Dat maakt het een stuk laagdrempeliger en sneller. Je kunt er ook direct mee aan de slag zonder een paar maanden te hoeven wachten op de reguliere evaluatie. Het startpunt zijn de doelen die je aan het begin van het jaar stelt. Tussendoor gebruiken we Treams voornamelijk als ‘thermometer’ om te kijken hoe je ervoor staat. Tegen mijn team bij Infoland zeg ik: Jullie moeten in feite in staat zijn je eigen beoordeling te schrijven aan het eind van het jaar. Er mogen geen verrassingen zijn.”

De grootste uitdaging bij Infoland

Naast laagdrempeligheid en snelheid, ervaart De Jong ook bewustwording als groot pluspunt bij Infoland. “Dit is heel waardevol. Bij Infoland zijn we met zijn allen iedere dag keihard aan het werk om onze targets te halen. Het gevaar hierbij is dat de persoonlijke ontwikkeling er in de waan van de dag bij inschiet. Dit voorkomen is ook meteen de grootste uitdaging. Treams herinnert je er echter middels signalen en acties geregeld aan om even stil te staan bij de doelen die je aan het begin van het jaar gesteld hebt. Deze actieve benadering stimuleert het om in actie te komen en vooral ook je persoonlijke doelstellingen in de gaten te houden.”

“Het is spannend om feedback te vragen van collega’s, maar als je feedback krijgt is dat ook heel leuk!”

Ilona van Emden

HR-manager Infoland

Schouderklopje

Op deze manier zelf met je doelen en ontwikkeling bezig zijn, dat is nieuw voor de medewerkers van Infoland. “Ja, het is spannend om feedback te vragen van collega’s, maar als je positieve feedback krijgt, is dat ook heel leuk,” aldus Ilona. “Een schouderklopje is fijn, maar als het ook nog eens vastgelegd wordt in het systeem, zodat jouw leidinggevende het ziet, geeft dat een extra fijn gevoel. Feedback vragen moet een way of life worden.”

Smaakt naar meer

Over de implementatie van het HR-systeem zijn René en Ilona zeer te spreken. Ilona: “Vooraf heb ik een training gevolgd over hoe het werkt. Zo kon ik er binnen Infoland snel mee aan de slag. Daarnaast is het mooi dat Treams zelf onderzoek doet onder onze medewerkers over hoe zij het systeem ervaren. Met een goede score van 7.5 als eerste resultaat! Dit betekent niet alleen dat ik er blij mee ben, ook de medewerkers van Infoland ervaren de meerwaarde.”

Treams is meer dan een 'gewone leverancier'

Zo soepel als de implementatie verliep, zo soepel is ook de samenwerking met Treams. René: “Ze zijn niet alleen maar een softwareleverancier, ze hebben ook een visie op HR. Bovendien was het systeem snel geïmplementeerd. Binnen een paar uur draaide het. En de inrichting is flexibel. Op advies van Treams zijn we bij Infoland klein gestart. Vanuit hier kunnen we eenvoudig doorgroeien.”

Terug naar de traditionele beoordelingsgesprekken?

Op de vraag of Infoland ooit nog terug zou willen naar de traditionele halfjaarlijkse beoordelingsgesprekken, is het antwoord: “Dat zou voelen alsof we terug gaan naar het stenen tijdperk. We willen graag dat mensen hun doelen bereiken, het beste uit zichzelf halen en daardoor meer werkplezier ervaren. Met twee keer per jaar monitoren, bereik je dat onvoldoende. Nu zijn we continu up-to-date in waar iemand staat en worden medewerkers veel meer gestimuleerd om met hun doelen en persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan.”

Meer succesverhalen

Logo True

ICT

True stopte in 2018 rigoureus met cyclisch beoordelen. Iedere True-medewerker heeft sinds toen altijd en overal toegang tot zijn of haar doelen- en ontwikkelplan.  

Logo Swapfiets

Retail

Medewerkers van Swapfiets wilden meer inzicht in hun toekomstperspectief binnen Swapfiets. Nu worden er per kwartaal doelen gesteld die als leidraad dienen voor persoonlijke ontwikkeling

Logo wonen limburg

Non-profit

Wonen Limburg zet de komende jaren sterk in op talentontwikkeling van hun medewerkers. Het ‘ouderwetse’ denken in functies wordt vervangen door het ‘nieuwe’ denken in rollen.

Gratis masterclass

Stap voor stap naar een nieuwe HR-cyclus