Livewords:

"Treams sluit perfect aan bij de kernwaarden van Livewords."

Treams sprak met Livewords, het grootste vertaal- en tolkbureau van de benelux, over waarom de papieren beoordelingsmethode niet meer paste bij hun identiteit. Livewords werkt met de module doelen stellen van Treams. 

De afgelopen twee jaar onderging Livewords als organisatie een complete metamorfose. Een nieuw pand, een nieuwe strategie en een nieuwe naam. Dat had ook tot gevolg dat de papieren beoordelingsmethode niet meer paste bij de nieuwe identiteit. Tijd voor verandering, tijd voor Treams.

Als grootste en meest innovatieve vertaal- en tolkbureau van de Benelux met drie vestigingen en bijna tweehonderd medewerkers uit verschillende culturen, is het voor Livewords van groot belang dat haar HR beleid aansluit bij de organisatiestrategie. Door de grote veranderingen binnen de organisatie ging ook het HR beleid, om het kort te zeggen, op de kop. ”We hebben compleet nieuwe kernwaarden ontwikkeld,” vertelt Mitchell Zwart, HR manager bij Livewords.  ”Vanuit ondernemerschap zijn eigen verantwoordelijkheid durven nemen en kansen zien en pakken, nu twee van onze belangrijkste waarden. Als je hiervan uitgaat, zijn de standaard halfjaarlijkse beoordelingsgesprekken op initiatief van de managers niet meer van deze tijd. Het ‘top down’ gehalte hiervan past niet bij het nemen van je eigen verantwoordelijkheid. Wij willen er bij Livewords veel meer naar toe dat medewerkers zelf aangeven wat ze willen. Dat ze kansen pakken en zeggen hoe wij ze daarbij kunnen helpen.”

Meer vrijheid bij Livewords

Livewords ging op zoek naar een nieuw en digitaal systeem voor haar performance management. Via LinkedIn stuitte Mitchell op Treams en al snel volgde een introductie op het kantoor van Livewords. “Tijdens deze eerste kennismaking voelden we al gelijk dat Treams perfect aansloot op de kernwaarden en HR visie van Livewords. Voorheen gebruikten wij de traditionele beoordelingscyclus met een planningsgesprek en beoordelingsgesprek. Met Treams kunnen medewerkers zelf aan de slag met hun ontwikkeling, de managers facilitairen daarin. Ook zijn de afdelingen nu vrij om te bepalen wanneer zij gesprekken voeren over de voortgang.”

Aftasten en uitproberen

Livewords gebruikt Treams inmiddels een jaar. Een jaar waarin het systeem vooral werd afgetast en uitgeprobeerd. “Het eerste jaar stond vooral in het teken van kijken hoe we Treams zouden gaan gebruiken op een manier die bij Livewords past. Door er simpelweg mee aan de slag te gaan, kregen we steeds meer ideeën over hoe we het nog beter kunnen inzetten. De ervaringen zijn goed. Onze medewerkers en managers vinden het prettig dat het een digitale tool is die tevens heel gebruiksvriendelijk is. En nu ze zelf doelen kunnen stellen, geeft ze het een gevoel van vrijheid. De medewerkers van Treams zijn erg behulpzaam en denken echt mee in het zoeken naar oplossingen. Nu moeten we ervoor gaan zorgen dat Treams gaat leven binnen heel Livewords.”

Leren en ontwikkelen bij Livewords

Eén van de doelen die Mitchell als HR manager gesteld heeft, is dat managers en medewerkers bij Livewords vaker met elkaar het gesprek aangaan. Daarbij moeten de managers Treams integreren in hun dagelijkse werk. Om ze daarbij te ondersteunen biedt Livewords diverse trainingen aan binnen hun Inhouse Academy. “We willen onze managers nog meer trainen en coachen in leiderschap. Daarin wilden we graag Treams terug laten komen. Onze contactpersoon bij Treams kwam met het idee om één van hun coaches met veel managementervaring de trainingen te laten verzorgen. Na het kennismakingsgesprek waren wij meteen enthousiast. Onze managers kunnen nu trainingen volgen over leiderschap en personeelsmanagement waarin het nieuwe beoordelingssysteem een belangrijke rol speelt. Het doel is om managers te koppeling te laten vinden tussen het managen van performance en het gebruik van Treams.”

Geen verplicht agendapunt meer bij Livewords

Mitchell is zeer te spreken over het digitale beoordelingssysteem. ”Als je als HR wilt meegaan in de tijd, zorg je ervoor dat je de medewerkers faciliteert met tools waarmee ze eenvoudig aan de slag kunnen gaan. Als HR moet je meer een adviserende en faciliterende rol aannemen richting het management. Eén waarin je echt meedenkt en betrokken bent bij de strategie van de organisatie. Om dit te bereiken, moet jij ervoor zorgen dat het voeren van voortgangsgesprekken en beoordelingsgesprekken niet meer als een verplicht agendapunt wordt gezien. Maar geef medewerkers de kans om zelf aan te geven wat ze willen bereiken en waarin ze willen groeien.”

Benieuwd hoe onze tool eruit ziet?

Groei is voor iedereen, dat is waar we bij Treams in geloven. Het levert ruimte, energie, creativiteit en plezier op voor mensen, teams en organisaties. In een groeiende organisatie ontstaat er ruimte voor medewerkers om te groeien en te ontwikkelen. Leer meer over Treams...

Wil je ook niets missen?

  • LinkedIn - White Circle

Benieuwd hoe onze tool eruit ziet?