5 elementen waar een goede doelstelling aan moet voldoen

Je hebt voor ogen wat je wil bereiken en zit boordevol energie om je doelen te gaan bereiken, maar je vindt het nog lastig om je doelen concreet te maken. Want hoe stel je nou eigenlijk een goed doel op waar je direct mee aan de slag kan? Locke en Latham (2 psychologen en experts in ‘Goal setting theory’) hebben een aantal voorwaarden opgesteld waar een goed doel aan moet voldoen. Deze voorwaarden helpen je zeker:

1. Duidelijkheid

Bij de eerste factor gaan Locke & Latham uit van het gegeven dat je niet kunt meten wat je niet hebt gedefinieerd. Een duidelijk doel omschrijft wat het gewenste resultaat is en hoe dit kan worden gemeten. Door concreet te omschrijven wat je wil bereiken en welke acties daar bij horen is het voor iedereen begrijpelijk en kun je constant meten of je op koers ligt.

2. Uitdaging

Een doel moet een bepaalde mate van uitdaging bevatten om je motivatie te behouden. Als een doel té gemakkelijk of té moeilijk is, heeft dit een negatieve invloed op je motivatie en verdwijnt de uitdaging om het doel te bereiken al snel. De kunst is om een balans te vinden tussen gemakkelijke (realistisch en haalbaar) en moeilijke doelen (uitdagend).

3. Inzet

De inzet voor het behalen van je doel is van grote mate afhankelijk van de begrijpelijkheid van je doelen en je eigen vaardigheden en mogelijkheden. Stel doelen die aansluiten bij wat jij belangrijk vindt en die binnen jouw kennis & kunde liggen. Doelen die je worden opgelegd, werken minder motiverend dan doelen die je zelf hebt opgesteld. Kies voor haalbare en positief omschreven doelen die overeenkomen met jouw ambitie.

4. Complexiteit

Houd ook rekening met de moeilijkheidsgraad van je doel. De complexiteit van een doel heeft namelijk grote mate van invloed op je motivatie en productiviteit. Een doel mag uitdagend zijn maar wees niet te streng voor jezelf en wees realistisch. Een goed geformuleerd doel past qua complexiteit bij jouw rol, de invloed die je vanuit je positie hebt en de beschikbare tijd en middelen.

5. Feedback

Kijk regelmatig terug op je doel en houd de voortgang bij. Een goed doel heeft een deadline maar het is niet de bedoeling dat je pas bij het naderen van die deadline bekijkt of je op de goede weg zit. Dan is het namelijk te laat. Vraag tussentijds feedback zodat je tijdig kan bijsturen. En de feedback hoeft niet altijd van buitenaf te komen, kijk zelf ook eens kritisch naar je leerproces. Zit je op de goede weg?