8 feiten die jij nog niet wist over werkgeluk (+ infographic)

Werkgeluk is meer dan plezier hebben in het werk wat je doet. Werkgeluk is werk waar je voldoening uithaalt, geprikkeld wordt, waar je enthousiast van wordt en door wordt gemotiveerd. Dit geluk ligt deels bij jezelf, maar een groot deel ligt in de handen van de organisatie, de manager en het team waar je in werkt. Hieronder hebben we 8 feitjes die jij nog niet wist over werkgeluk. Wil je met deze feiten aan de slag? Lees dan verder onder de infographic, we helpen je een handje!

8 feiten over werkgeluk

1. Betrokkenheid = werkgeluk

Nederlanders zijn de minst betrokken werknemers van West-Europa

Wij, Nederlanders, zijn dol op klagen. En dat zie je ook terug in het aantal betrokken werknemers binnen Nederland. We staan, samen met Frankrijk, helemaal onderaan de lijst. Uit onderzoek van Gallup blijkt dat betrokken medewerkers beter presteren. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat managers voor 70% verantwoordelijk zijn voor deze betrokkenheid. Betrokken medewerkers onderscheiden zich vanwege de extra inspanningen die zij continu bereid zijn om te leveren. Net wat harder of verder lopen en werken met passie. Ondanks dat zijn betrokken medewerkers zeldzaam. Slechts 13% van de werkende wereldbevolking is betrokken. De meeste mensen gaan dus met tegenzin naar het werk.

Wat je uiteindelijk wil, is dat je medewerkers bevlogen en betrokken zijn. Medewerkers die houden van het werk wat zij doen, maar zeker ook met hart voor de organisatie. Zijn zij niet betrokken? Dan verlaten ze je organisatie snel weer via de achterdeur zodra zij een organisatie hebben gevonden die beter bij hen past of die betere voorwaarden heeft. Met bevlogen en betrokken medewerkers kan je zelfs €282.459,- besparen. Benieuwd hoe? Dat leggen we uit in dit artikel.

2. We zijn wel tevreden!

76% van de Nederlandse werknemers is tevreden over zijn/haar werk.

Ondanks dat Nederlanders de minst betrokken werknemers van West-Europa zijn, zijn we wel het meest tevreden over ons werk. Werkgeluk kan ontstaan door veel verschillende aspecten. Echter wijst onderzoek van Deloitte uit dat onderstaande vijf elementen het meeste invloed uitoefenen op het werkgeluk van medewerkers:

  • Betekenisvol werk
  • Ondersteunend management
  • Fantastische werkomgeving
  • De kans om te groeien
  • Vertrouwen in leiderschap

Als organisatie kan je hierin faciliteren. Wil jij medewerkers die goed presteren? Zorg er dan voor dat bovenstaande elementen op orde zijn.

3. De belangrijkste elementen van werkgeluk

Betekenisvol werk, ondersteunend management, een fantastische werkomgeving, de kans om te groeien en vertrouwen in leiderschap zijn de 5 belangrijkste elementen die invloed uitoefenen op het werkgeluk van medewerkers .

Betekenisvol werk

Functies moeten zinvol zijn en het is daarbij echt belangrijk dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. En dat is echt niet makkelijk. Vooral door de toetreding van technologie wordt dit een steeds grotere opgave. Ondanks dit, blijkt het dat medewerkers én organisaties groeien wanneer medewerkers meer autonomie en beslissingsbevoegdheid krijgen. Laat ze bijvoorbeeld werken in kleine teams, daardoor voelen zij meer verantwoordelijkheid. Ze nemen sneller beslissingen en kunnen elkaar beter helpen.

Ondersteunend management

Voor het ontwikkelen van leiderschap is het management belangrijk. Bij onze klanten zien wij terug dat in organisaties waar duidelijke doelen zijn gesteld, goed wordt gecoacht en regelmatig feedback wordt gegeven, medewerkers harder groeien en gelukkiger zijn. Een modern beoordelingssysteem kan zeker bijdragen aan deze positiviteit. Ouderwetse beoordelingsgesprekken creëren vaak angst, verminderen prestaties en genereren stress. Het is de taak van het management om mensen te ontwikkelen, coachen en helpen.

Fantastische werkomgeving

Aangezien we gemiddeld 90.000 uur van ons leven besteden aan werk, is het belangrijk dat je een fijne werkplek hebt. Wil je als organisatie dat medewerkers zich meer betrokken voelen bij hun werk? Zorg dan voor een flexibele, ondersteunende en open werkomgeving. Eten, sporten en spelen zijn niet langer alleen maar extraatjes, het zijn essentiële elementen om werk aan te sluiten aan ons leven.

Een ander element dat hierbij hoort is de behoefte aan continue erkenning. Organisaties met een beloningssysteem voor medewerkers zijn vaker succesvol dan bedrijven zonder een beloningssysteem. Er zijn zelfs onderzoeken die bewijzen dat wanneer je bijvoorbeeld iemand bedankt, je oxytocine vrijmaakt. Dit is een hormoon dat mensen meer ontspannen en gelukkiger maakt.

De kans om te groeien

De kans om te groeien is iets wat de komende jaren (vooral voor Millennials) steeds belangrijker wordt. Heeft een medewerker niet het gevoel optimaal te kunnen groeien? Dan zal hij/zij snel op zoek gaan naar iets anders. Leermogelijkheden, professionele ontwikkeling en loopbaanontwikkeling zijn een van de belangrijkste factoren voor de tevredenheid van medewerkers. Het bieden en faciliteren van groeimogelijkheden en het bewustzijn van de groei van medewerkers is cruciaal.

Vertrouwen in leiderschap

Voor een organisatie is het belangrijk dat alle medewerkers duidelijk voor ogen hebben wat de visie, missie en doelstellingen zijn, daar achter staan en ook naar handelen. Door grote en inspirerende doelstelling die verder gaan dan alleen financiën raken mensen gepassioneerd en betrokken. Daarnaast is transparantie uiterst belangrijk. Door de komst van technologie zijn we gewend aan snelle, open en transparantie. Zo ook in het bedrijfsleven.

4. Feedback = key voor werkgeluk

Constructieve feedback draagt bij aan werkgeluk

Kritische, constructieve, continue feedback kan enorm bijdragen aan werkgeluk. Medewerkers die regelmatig feedback krijgen zijn drie keer meer betrokken dan medewerkers die geen feedback krijgen. En zoals we eerder zeiden: meer betrokkenheid is meer werkgeluk.

Om écht te kunnen werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling is het belangrijk dat mensen vanuit verschillende invalshoeken feedback krijgen. Door middel van een feedback app als Treams, kan je met een paar klikken op de knop feedback vragen aan je collega’s. Daarnaast is het via een app heel gemakkelijk om 360 graden feedback te vragen. Denk hierbij aan feedback van klanten of leveranciers. Een feedbacktool helpt je met het stellen van de juiste vraag. Daarnaast kan je goed nadenken over wat je wil vragen.

5. Doelen bereiken!

De meest (werk)gelukkige mensen behalen 30% eerder hun doelen.

Uit onderzoek blijkt dat geluk leidt tot 12% meer productiviteit. En als medewerker meer productief zijn, zullen zij eerder hun doelen bereiken. Daarentegen staat dat werknemers die niet gelukkig zijn 10% minder productief zijn.

Maar om doelen te behalen moeten er eerst doelen gesteld worden. Als mensen streven we namelijk naar succes. We willen een verschil maken en gelukkig zijn. Maar om succes te willen hebben moeten we weten waar we heen willen. Goede doelen stellen. Grote doelen stellen. Ambitieuze doelen zorgen ervoor dat je ze wil bereiken. Stel wel je eigen doel. Want een doel nastreven waar jij zelf niet voor hebt gekozen en/of niet achter staat draagt niet bij aan werkgeluk. Heb jij duidelijke doelen gesteld? Of heb jij bijvoorbeeld een BHAG?

6. Mannen versus de vrouwen

Mannen geven vaker de voorkeur aan praktische factoren van een baan (zoals salaris, uitdaging in het werk en voldoende verlofdagen). Voor vrouwen zijn sociale aspecten (zoals sfeer, plezier en een goede samenwerking) belangrijker.

7. Leren en ontwikkelen!

62% van de jonge generatie (tot 40 jaar) vindt opleidingsmogelijkheden erg belangrijk.

We willen maar al te graag het gevoel hebben dat we vooruit gaan in onze ontwikkeling. Het liefst zijn we morgen nog beter dan vandaag. Het geeft ons dan ook een gevoel van geluk wanneer we hier de kans voor krijgen. Wanneer we het gevoel hebben dat we in een organisatie werken waar we geen ruimte hebben om te groeien, dan zullen we onze interesse verliezen en ons gaan vervelen. Groeien hoeft zeker niet altijd te zijn in de vorm van promotie. Het kan ook groeien in de breedte, dus je bijvoorbeeld specialiseren in een bepaald vakgebied. Bewust met persoonlijke ontwikkeling bezig zijn, dat geeft energie!

8. We ♥ koffie

Nederlandse werknemers hebben liever goede koffie (24%) dan een auto van de zaak (19%).

Moeten we hier nog iets over zeggen? Lijkt ons wel duidelijk: koffie is super belangrijk!