Een gezamenlijke ambitie: hoe krijg ik medewerkers mee?

Alle succesvolle organisaties hebben het; een visie voor de toekomst. Een ambitie. Een doel dat je gezamenlijk wil bereiken. Heel logisch, want een goede ambitie geeft de organisatie richting en focus en het bindt medewerkers en klanten. Daarnaast zorgt het voor inspiratie, enthousiasme en doelgerichtheid. Tenminste, als medewerkers deze ambitie naleven. Maar hoe zorg je er nou voor dat alle medewerkers weten wat de ambitie is en ook daadwerkelijk hier achter staan?

Bij Treams hebben we ook een ambitie. We noemen het zelf de BHAG , Big Hairy Audacious Goal. Een concreet doel, heel meetbaar maar ook heel ongemakkelijk en eng. Ons doel is bijvoorbeeld gebaseerd op het aantal mensen dat wij helpen om elke dag een beetje beter te worden, of heel kort door de bocht het aantal gebruikers in onze software . En dat klinkt allemaal heel rooskleurig. Het werken naar een gezamenlijke ambitie en doelen bereiken. En eigenlijk is het dat nu ook. Maar daar ging een heel proces aan vooraf. Een proces van vallen en opstaan. Ik zal je er meer over vertellen…

Het begon allemaal met onze CEO Iris Zonneveldt. Ambitieus en klaar om Treams naar een hoger level te tillen. De BHAG was opgesteld, deze was teruggebracht naar doelstellingen voor 2020 en zelfs voor 2018. Daarnaast stonden de doelen voor iedere afdeling klaar en Iris was helemaal klaar om super hard te groeien. Tijd om het te presenteren aan het team. Top, het team was enthousiast. Een paar weken later… het team was weer teruggekropen in het oude werkritme, had de doelen niet meer in het hoofd gegraveerd staan en werkte niet meer samen naar de gezamenlijke ambitie, en dat terwijl Iris het zo goed had uitgelegd en het voor iedereen duidelijk was waar we naartoe gingen. Wat ontbrak was de herhaling, en dat was dan ook waar het fout ging.

Hoe het wel moet?

Gelukkig hadden we bij Treams snel door dat het zo niet werkte, en waren we binnen een paar weken weer helemaal back on track. Hoe we het toen hebben aangepakt?Het begint allemaal met cultuur. In de basis is het heel belangrijk dat je mensen bij je hebt werken die passen bij je cultuur. Dus hoe je met elkaar werkt, wat je belangrijk vindt en waar voor je voor gaat. Dat stukje cultuur is iets waar je op kan selecteren bij het aannemen van mensen. Misschien heel zwart-wit, maar uiteindelijk is het enorm belangrijk dat je alle neuzen dezelfde kant in krijgt, en dat begint bij cultuur. Daarnaast is het enorm belangrijk om focus te houden. Vraag je bij alles wat je doet af of dit bijdraagt aan de gezamenlijke doelstelling. Nee? Schuif het dan op naar een later moment of verwijder het zelfs van je to-do list. Een helder doel geeft veel meer focus en richting.

Spread the word

Je hebt je doel duidelijk op papier staan, en dan? Iedereen moet natuurlijk weten wat dit doel is en waar jullie met zijn allen naartoe werken. Herhaling is daarbij het sleutelwoord. Je kan het slechts één keer presenteren aan je medewerkers en verwachten dat zij het dan op ieder willekeurig moment kunnen oprakelen (zoals we in eerste instantie bij Treams deden), maar uit ervaring blijkt dus dat dat niet werkt. Martin Luther King herhaalde de tekst ‘I have a Dream’ niet voor niets 9 keer in het eerste deel van zijn speech. Een boodschap blijft pas hangen als het meerdere malen herhaald wordt. Hang het groot op in het kantoor, verwerk het in het inwerkprogramma van nieuwe medewerkers of benoem het in iedere teampresentatie.

Persoonlijke- en teamdoelen

Naast de doelstelling van de organisatie, is het enorm belangrijk dat medewerkers ook nog hun persoonlijke- en/of teamdoelstellingen hebben. Het werkt namelijk niet echt motiverend wanneer je alleen maar doelstellingen krijgt opgelegd. Bijvoorbeeld: de salesafdeling moet het komende kwartaal vijf procent meer omzet genereren. Laat het salesteam dan zelf bepalen hoe zij deze doelstelling gaan bereiken en wie wat doet. Zo hou je ze allemaal betrokken. Let wel op dat je ze helpt bij het formuleren van de doelstellingen. Dat kan namelijk erg lastig zijn.