Hoe begeleid ik als (jonge) manager mijn medewerkers bij groei en ontwikkeling? (9 tips)

Investeren in de groei en ontwikkeling van medewerkers. Dat is een dingen die het meest wordt gewaardeerd door hen. Regelmatig zitten wij aan tafel bij organisaties die hard zijn gegroeid. Medewerkers die al een langere tijd werkzaam waren werden vanwege hun inhoudelijke kennis ‘gepromoveerd’ tot manager. En vroeger was het heel normaal dat als je goed was in je vak, je uiteindelijk doorgroeit tot manager. Maar dit wil niet zeggen dat deze mensen allemaal over de juiste leiderschap skills beschikken. Het gevolg hiervan is dat zij vaak (nog) niet goed weten hoe zij andere medewerkers kunnen begeleiden bij hun groei en ontwikkeling. En dat is wel wat medewerkers willen. Maar hoe doe je dit dan? Met behulp van deze 9 tips begeleid je, als (jonge) manager, je medewerkers bij hun groei en ontwikkeling.

1. Geef het goede voorbeeld

Mensen doen niet wat jij zegt, zij doen wat jij doet. Het is dus uiterst belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Ben jij continu bezig met het stellen van doelen, bijhouden van je voortgang, leren, groeien en ontwikkelen? Dan werkt dat aanstekelijk voor je medewerkers.

2. Leer van oudere werknemers

Neem de tijd om het team en de manier waarop zij werken door en door te leren kennen. Je kunt daarbij heel veel leren van oudere werknemers. Hun jarenlange ervaring kan je helpen bij de nieuwe verantwoordelijkheden die je als jonge manager hebt. Let wel op dat je je niet door hen laat leiden maar pak zelf de verantwoordelijkheid om met groei en ontwikkeling bezig te kunnen zijn. Werken er geen oudere medewerkers? Zoek dan iemand buiten de organisatie die je hierbij kan helpen. Zie hem/haar als een coach.

3. Laat medewerkers uitblinken in hun talent

Iedere medewerker heeft talenten. Het is de taak van de manager om ervoor te zorgen dat deze talenten zo goed mogelijk benut kunnen worden. Zie je medewerkers dan ook veel meer als ondernemers. Je kan ze heel goed vertellen wat zij moeten doen, maar zij weten dit vaak zelf net zo goed. Geef medewerkers de verantwoordelijkheid om dingen zelf te doen, dat is één van de belangrijkste manieren om ze te laten groeien en ontwikkelen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door lijstjes en regels af te schaffen. Zo krijgen medewerkers meer ruimte om ideeën aan te dragen en initiatieven te nemen.

4. Stel doelen!

Doelen stellen motiveert. Het is daarbij goed om te beginnen bij het eind. Bepaal wat jullie stip op de horizon is (bijvoorbeeld jullie BHAG voor in 2030 ) en werk van daaruit terug naar doelstellingen voor ieder jaar of zelfs ieder kwartaal. Laat medewerkers zelf hun persoonlijke doelen stellen die zijn gebaseerd op de teamdoelen. Zorg ervoor dat de stip op de horizon voor iedereen duidelijk is en herhaal deze regelmatig. Teams die duidelijk hebben wat het einddoel is, zijn meer betrokken en werken beter samen.

E-book: Doelen stellen

Hoe kan je op de beste manier doelen stellen? Wat voor soort doelen zijn er? En wat levert het stellen van doelen op? In dit e-book geven we je tips&tricks en handvaten.

E-book over doelen stellen

5. Begin klein en bouw het groter uit

Leren en ontwikkelen kan soms eng zijn, vooral als medewerkers er niet bekend mee zijn om daar continu mee bezig te zijn. Deze angst kan heel makkelijk weggenomen worden door klein te beginnen. Groei en ontwikkeling hoeft namelijk niet meteen te betekenen dat je promotie maakt, het kan ook heel klein zijn. Bijvoorbeeld, wanneer je presenteren eng vind, om dit toch een keer te doen. Alle kleine beetjes helpen en het is uiterst belangrijk om dat mee te geven aan je medewerkers.

6. Geef vertrouwen

In de praktijk merken we vaak dat het bij veel organisatie helaas nog een gewoonte is om óver elkaar te praten in plaats van met elkaar. Maar je hebt je team niet voor niets zo samengesteld en dus is het belangrijk om je medewerkers het vertrouwen te geven en te laten merken dat je in ze gelooft. Geef het vertrouwen dat je in ze gelooft en behandel ze als professionals. Geef ieder zijn eigen verantwoordelijkheden. Laat je medewerkers merken dat je achter ze staat en dat je ze wil helpen om te groeien en ontwikkeling.

7. Wees eerlijk en transparant

Transparantie is de sleutel tot successen. Door transparant te zijn over besluitvorming, cijfers en doelen kunnen medewerkers en teams optimaal groeien en presteren. Maak duidelijk wat je van je team verwacht en vertel ze hoe belangrijk zij zijn. Daarnaast is het belangrijk om eerlijk te zijn en te zeggen wat je vindt. Durf bijvoorbeeld kwetsbaar te zijn en geef toe wanneer je een fout maakt.

8. Geef medewerkers ruimte, regie en verantwoordelijkheid

Doordat veel (jonge) managers door hun inhoudelijke kennis hogerop zijn gekomen, denken velen van hen ook dat zij de beste van de klas moeten zijn. Het is namelijk aan hen geleerd dat dat is wat het verschil maakt. Maar die vlieger gaat tegenwoordig niet meer op. Als manager moet jij de leiding durven nemen, maar laat ambitie niet overkomen als arrogantie. Soms is een leider beter af als hij minder zegt. Stel je open voor je teamleden en luister naar wat zij te zeggen hebben. Stimuleer hen om mee te denken. Zodra je medewerkers laat zien wat er allemaal mogelijk is en wat daarvoor mogelijk is, kun je ze de regie geven. Zet je eigen ego even opzij en sta open voor suggesties van je medewerkers. Het beste idee komt namelijk echt niet altijd vanuit jou. De kunst is om open te staan voor de ideeën van anderen. Daarnaast is het belangrijk om je team tijdig te betrekken bij beslissingen. Door ze goed te informeren kunnen zij deelnemen en een waarde toevoegen.

9. Geef feedback en erkenning

Iedereen verlangt ernaar om af en toe te horen of hij/zij het goed doet. Constructieve feedback draagt bij aan de ontwikkeling van de medewerker. Door het krijgen van feedback weten medewerkers wat er goed gaat en waar zij nog op kunnen ontwikkelen. Zo kunnen zij doelen bereiken en hun productiviteit naar een hoger level brengen. En daarmee inspireren zij uiteindelijk anderen om ook net dat beetje extra te geven. Om écht te kunnen werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling is het belangrijk om vanuit verschillende invalshoeken feedback te krijgen. Dus bijvoorbeeld ook van collega’s, klanten of leveranciers waar je op dat moment mee samenwerkt. Met behulp van een feedback app kan je heel gemakkelijk om 360 graden feedback vragen.

10. Fouten maken mag

Zowel jij, als je medewerkers, zijn mensen. En mensen maken fouten. En dat mag! Je groeit namelijk van het maken van fouten. Stimuleer medewerkers dus om dingen uit te proberen, en ook als ze op hun bek gaan gewoon door blijven gaan.Heb jij nog tips voor (jonge) managers? Wij horen ze graag!