Hoe word je je bewust van de ontwikkeling die je maakt?

Werkgeluk meten is één, werkgeluk vastleggen is twee. Er zijn verschillende tools die dit meten en die mensen bewust maken van de ontwikkeling die ze doormaken. Want dat geeft voldoening. Onze eigen CEO, Iris Zonneveldt, vertelt hierover in een interview.

“Geluk is eigenlijk heel plat gezegd dat er van je gehouden wordt en dat jij van mensen houdt. En dat allemaal om wie je bent,” vertelt Iris. En naar haar idee geldt dat ook op de werkvloer. “Het is enorm fijn dat je een plek hebt waar je helemaal jezelf kan zijn en waar jij, met al jouw kwaliteiten, gewaardeerd wordt.” Geluk is heel persoonlijk, maar veel dingen zijn altijd terug te leiden aan aandacht, gezien worden en waardering krijgen. Uit verschillende onderzoeken is niet voor niets gebleken dat aandacht een van de eerste levensbehoeften is. En dat is ook heel menselijk.

Iris zegt dat dat niks nieuws is dat mensen gewoon graag aandacht krijgen. “Het is altijd al zo geweest, maar pas sinds een paar jaar is het een belangrijke waarde geworden op het werk. Sowieso zie je dat waarden als vriendschap en geluk nu een intrede doen op het werk.” Maar waarom is dat dan zo aan het veranderen de laatste jaren? “Ik denk dat dat een grotere beweging is. Kennis is macht, en doordat we steeds meer technologie hebben is kennis veel meer verspreid en ook voor iedereen beschikbaar. Macht is dus heel erg veranderd,” legt Iris uit. “Vroeger maakten organisaties gebruik van een top-down benadering. Je had een baas die alles bepaalde en zei wat jij moest doen. Nu veranderen de verhoudingen en heb je als medewerker veel meer macht. Bijvoorbeeld omdat je veel kennis hebt, maar ook omdat medewerkers anders kunnen gaan lopen.” Volgens Iris is het niet alleen het werkleven dat aan het veranderen is, maar de hele wereld. Je ziet daardoor ook heel andere organisaties ontstaan. Werk wordt veel menselijker en vaak komt dit ten goede aan het werkgeluk .

“Ik denk sowieso dat mensen de laatste tijd in het algemeen heel erg op zoek zijn naar geluk en zingeving”, voegt Iris toe. “Doordat de wereld steeds sneller gaat en complexer wordt, kunnen mensen snel het overzicht verliezen. Ook door de crisis is er veel ingestort. Er zijn veel dingen weggevallen en daardoor keren mensen steeds meer naar binnen en denken na over wat zij zelf écht willen. Een ander dingetje zijn al die burnouts, hoge verwachtingen en keuzestress. De Millennials zijn opgevoed met ‘doe wat je leuk vindt’, maar als je uit honderd dingen kan kiezen geeft dat super veel druk. Keuzes hebben kan echt een zege zijn, maar aan de andere kant dus ook een enorme vloek.”

“Bij Treams zijn we allemaal leiders. Leiders van ieder hun eigen onderdeel. Sander van de sales, Tarah en Roberto van de Techside, Pien van de marketing, Marlie van de projecten, en ik ben de leider als het gaat om de toekomst van het bedrijf.” Leider zijn kan je op veel verschillende manieren invullen, dat doe je op basis van jouw persoonlijkheid. Het belangrijkste daarin is volgens Iris dat je ervoor zorgt dat je mensen meeneemt en dat zij de beste versie van zichzelf kunnen worden. Hoe kunnen we samen naar de top? Op de vraag hoe Iris dat invult als ‘leider’ van haar bedrijf, heeft ze een duidelijk antwoord: “Ik hou het dicht bij mezelf. Ik weet waar ik goed in ben, maar vooral ook waar ik niet goed in ben. Ik moet ervoor zorgen dat ik mensen om me heen verzamel die beter zijn dan ik op die gebieden. Ook doe ik mijn best om mijn medewerkers alles te geven zodat zij zo goed mogelijk kunnen presteren. Als ik van mijn 8 een 10 maak, gaan wij als bedrijf heel hard groeien. Dat geldt hetzelfde voor als mijn medewerkers van hun 8 een 10 maken, dan heb je op ieder gebied toppers zitten.”

Iris heeft zeker inzicht in het werkgeluk van haar medewerkers. Dat wordt iedere week gemeten. Als je het aan haar vraagt is werkgeluk zeker wel meetbaar, alleen is het wel een momentopname. “Het is dus enorm belangrijk om dit iedere week te doen op verschillende momenten. Als je het één keer per jaar meet heb je een foto, maar je wil een filmpje. Als je het wekelijks meet zie je ook wanneer de drukke periodes waren, dan is het wellness-cijfer bijvoorbeeld lager dan normaal. Maar over het algemeen zijn de basiswaarden erg hoog en zitten we op een gemiddelde van een 8,5 tot 9.” Iris ziet dat ook terug in de praktijk. Mensen hebben lol en zijn zichzelf. Als iemand een fout maakt lossen ze dat, waar mogelijk, met het hele team op. Ook hebben medewerkers invloed op het werkgeluk van collega’s. Door het geven van vertrouwen, vrijheid en ruimte kunnen zij de verantwoordelijkheid nemen die ze willen. Vertrouwen, vrijheid en veiligheid zijn volgens Iris dan ook belangrijke voorwaarden voor werkgeluk. Wat Iris precies doet om het werkgeluk van medewerkers te verhogen? “Ik zorg ervoor dat er informatie beschikbaar is, zodat iedereen optimaal kan presteren. Ook hebben wij iedere maand een numbersmeeting waarin ik alles vertel over de cijfers. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn en daardoor ook zelf beslissingen kunnen nemen. Ik heb iedere twee weken een individueel gesprek met iedere medewerker. Tot slot zorg ik ervoor dat iedereen weet waar we naartoe gaan, de stip op de horizon. Dat doen we door middel van jaardoelen en kwartaaldoelen. Ik geef iedereen het podium om te vertellen wat zij hebben geleerd en waar ze trots op zijn.” Deze momenten van reflectie zijn volgens haar heel belangrijk om bewust te worden van je geluk en ontwikkeling, maar ook van de dingen die minder goed gaan. Medewerkers zelf organiseren bij Treams ook veel dingen. Zo gaan ze eind-mei beginnen met een vitaliteitschallenge waarin ze 100 dagen meer bewegen. “Uiteindelijk moet iedereen het zelf doen en het voor zichzelf fijn maken, en dat kan alleen als je zelf aangeeft wat iets voor jou fijner kan maken. Ik nodig ze uit om dat te vertellen, maar ik kan het niet invullen als ik niet weet wat jij wil. Helaas kan ik niet iedereen 100% gelukkig maken.”

Dat werkgeluk de laatste tijd zo’n hot-topic is ziet Iris ook terug bij klanten. “Klanten willen steeds meer energie steken in hun mensen. Veel bedrijven zijn op zoek naar een manier om het leuker en/of aantrekkelijker te maken voor mensen. Vaak ook uit noodzaak om mensen aan te trekken of te behouden.” Software kan enorm bijdragen aan de beleving van de medewerkers. “Het is heel belangrijk dat mensen zich bewust worden van de ontwikkeling die ze doormaken. Dat geeft enorm veel voldoening. Daarvoor is software echt een middel. Het is bij uitstek geschikt om terug te kijken naar vorige momenten en een ander om feedback te vragen, maar ook om vooruit te kijken en je doelen te stellen.

Het advies van Iris: “Het begint bij inzicht. Waar sta je nu? Zijn mensen gelukkig of helemaal niet? Dat inzicht krijg je door het te vragen. Ook daar kan software enorm bij helpen. Ga vervolgens met mensen in gesprek. Waarom zijn ze niet gelukkig? Wordt er bijvoorbeeld te weinig feedback gegeven? Als je dit weet kan je een roadmap uitstippelen en aan daarmee aan de slag gaan. Zorg dat je doelen helder zijn en dat mensen weten waar ze naartoe werken.”


Werkgeluk, de laatste tijd een hot-topic. Maar welke factoren dragen eigenlijk meer bij aan werkgeluk? En heeft werkgeluk dan ook te maken met de kans om te groeien en ontwikkelen? En hoe maak je, als management, je medewerkers dan bewust van deze ontwikkelmogelijkheden? Is werkgeluk misschien zelfs een nieuw businessmodel? En als het een businessmodel zou zijn, moet het dan ook meetbaar zijn? Dit en nog veel meer over werkgeluk vind je in ons werkgeluk-magazine. Je downloadt ‘m hier.