Hoe stel ik een Big Hairy Audacious Goal (BHAG)? (Met inspirerende voorbeeld doelstellingen)

Een wat? Ja, je leest het goed: een Big Hairy Audacious Goal (BHAG). Een term die bedacht is door James Collins en Jerry Porras. Zij schreven hierover in hun boek ‘Built to Last: Successfull Habits of Visionary Companies’. Maar wat houdt het in, en hoe maak ik nou zo’n grote, harige doelstelling? Ik leg het je uit!

Wat is een BHAG?

Je spreekt het uit als BEE-hag en heel simpel uitgelegd is het een groot, gewaagd doel voor over 25 tot 30 jaar. De meeste ondernemingen focussen zich op korte termijn doelstellingen die binnen een jaar behaald kunnen worden. Echter adviseren wij zelf om je BHAG te stellen voor over 10 tot 20 jaar, dat is naar ons idee lang genoeg. Dat doen wij zelf ook. De BHAG van Treams is een grote, meetbare droom. En zeg nou zelf, wie heeft er geen dromen? Een droom die je wil bereiken met jouw bedrijf. Een droom die je inspireert en waar jij en je medewerkers allemaal achter staan. Een doel waar iedereen blij van wordt, maar stiekem ook wel een beetje angst voor heeft. Zo groot moet het zijn. Zo groot dat iedereen denkt: ‘Hoe gaan we dit oooooit bereiken?’. Dat is een BHAG.

Waarom moet ik een BHAG hebben?

Er is nog nooit een bedrijf groot geworden zonder visie. Door het stellen van een Big Hairy Audacious Goal móet je wel anders kijken naar je bedrijf. Je moet in de toekomst denken. En er is geen enkel sterk merk op de wereld, die geen ambitieuze visie op de toekomst heeft. Een BHAG daagt je medewerkers uit. Het inspireert en verbindt je medewerkers. Het is niet meer goed genoeg om ‘gewoon te doen wat je altijd doet’. Iedereen moet dat kleine beetje extra geven, en dat geeft energie. Een BHAG forceert je om anders na te denken, creatieve ideeën te bedenken en processen anders in te richten.

Waar moet een BHAG aan voldoen?

Een BHAG moet…

  • …groot, gevaarlijk en gedurfd zijn (Big, Hairy, Audacious).
  • …helder zijn. Het moet voor iedereen duidelijk zijn wat dit doel inhoudt.
  • …niet te makkelijk zijn. Maar toch moet iedereen ervan overtuigd zijn dat het ergens ver weg wel haalbaar is (de slagingskans moet tussen de 50 en 70 procent liggen, echt gedurfd dus!).
  • …voor zichzelf spreken.
  • …enorm veel energie geven.
  • …concreet zijn. Iedereen moet weten wanneer het doel bereikt is (bijvoorbeeld wanneer je een x aantal klanten hebt).
  • …op een ding gericht zijn. Dus niet: ‘In 2030 hebben we x klanten, x medewerkers en zijn we marktleider op gebied van x’.
  • …gericht zijn op de toekomst

E-book: Doelen stellen

Hoe kan je op de beste manier doelen stellen? Wat voor soort doelen zijn er? En wat levert het stellen van doelen op? In dit e-book geven we je tips&tricks en handvaten.

E-book over doelen stellen

Voorbeeld doelstellingen

Om nou een beetje vorm te geven aan die Big Hairy Audacious Goals hebben we hier een paar super inspirerende voorbeelden van grote, harige doelstellingen:

  • Dopper wil bijvoorbeeld heel de wereld PET-fles vrij maken.
  • Tony Chocolonely gaat voor 100% slaafvrije chocolade.
  • Volvo wil dat er in 2020 geen verkeersdoden meer vallen met Volvo’s
  • Microsoft wil een Microsoft-computer op ieder bureau in ieder huis.
  • Onze klant Brain Research Center wil Alzheimer de wereld uit helpen.

“A true BHAG is clear and compelling, serves as unifying focal point of effort, and acts as a clear catalyst for team spirit. It has a clear finish line, so the organization can know when it has achieved the goal; people like to shoot for finish lines.” — Collins and Porras
Heb jij een beetje gevoel bij heel het BHAG-gebeuren? Goed, dan is het tijd om je eigen BHAG te stellen. We geven je een stappenplan tot jouw doel:

1. Droom

Sluit je ogen. Wat is jouw organisatie droom? Wat zou je het allerallerallerliefst willen bereiken met jouw organisatie?

2. Schrijf het op

Wat is jouw BHAG? Is dit voor 50 tot 70% haalbaar? Word je er ongemakkelijk van? Ja. Goed! Ga door naar stap 3. Is je BHAG te makkelijk of te moeilijk haalbaar, stel ‘m dan nog eens bij.
Tip: Bespreek je BHAG met iemand anders. Daag elkaar uit om het doel te verdubbelen. Is dat écht niet haalbaar, ga dan voor wat minder dan het dubbele, maar daag elkaar dus wel uit om écht groot te denken.

3. BIG, HAIRY AND AUDACIOUS?

Check, dubbel check: Voldoet jouw doelstelling aan de 3 punten waar een BHAG aan moet voldoen?

4. Concreet

Is het duidelijk wanneer je BHAG behaald is? Zitten er een deadline en getallen aan verbonden? Bijvoorbeeld: ‘Vóór januari 2025 maakt X aantal gebruikers gebruik van Treams’.

5. Visualiseer

Want plaatjes zijn leuk! Hoe ziet jouw BHAG er bijvoorbeeld uit als het een dier zou zijn?

6. Wat als…

Wat als je je BHAG daadwerkelijk behaalt? Hangt er dan een beloning aan? En wat is deze beloning dan? En misschien minstens zo belangrijk: Wat als je je BHAG niet behaalt? Wat zijn de consequenties? En hoe ga je daarmee om?

7. Laat het horen!

Laat je BHAG horen aan de buitenwereld. Dat kan enorm inspirerend werken. Voor jezelf, maar ook voor je medewerkers. Wist je dat mensen die hun doelen opschrijven 33% meer succesvol zijn in het behalen van hun doelstelling, dan mensen die het niet opschrijven? In een tool als Treams kan je je doelstelling opschrijven en op ieder moment je voortgang updaten.
Een BHAG hoeft natuurlijk niet per se een organisatiedoelstelling te zijn. Het kan ook een persoonlijke doelstelling zijn of een doelstelling die jij op werkgebied binnen een bepaalde tijd wil behalen (bijvoorbeeld promotie o.i.d.). Succes!