4 tips over hoe je een burn-out bij je medewerkers kan voorkomen

“Veel -jonge- mensen zijn niet gelukkig in hun werk, hebben op grote schaal burn-outs. Ze voelen zich onzeker en depressief. Zij zijn in hun werk overvraagd en voelen zich niet gezien”. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken van arbodiensten. Een zeer onwenselijke situatie die niet alleen slecht is voor individuen maar ook voor organisaties. Gelukkig is er al het een en ander aan het veranderen. Zo komt er steeds minder hiërarchie en er wordt gewerkt in zelfsturende teams, maar ook dit vergt enige kennis en aanpassing. Hoe voorkom je dat jouw medewerkers, in deze roerige tijden, niet in een burn-out raken? Want voorkomen is beter dan genezen…

1. Organisatiedoelen

Gezonde organisaties hebben heldere, maar vooral gemeenschappelijke doelen en waarden waaraan je je kunt conformeren. Waar medewerkers zich in kunnen herkennen, waar je samen naartoe werkt en die ervoor zorgen dat medewerkers er echt bij horen. Het is duidelijk waar de organisatie voor staat en medewerkers kunnen zich daar in vinden en zich volledig ontplooien. Een organisaties is een levend iets. Dat betekent dat het zich continu aanpast aan wat er zich voordoet. Daar gaat energie naar toe, doelen worden bijgesteld en jij kunt daar weer bij aanhaken. Voor medewerkers werkt het motiverend wanneer zij het idee hebben om deel uit te maken van het geheel. Doordat ze met meer plezier naar hun werk gaan, zullen zij minder snel in een burn-out terechtkomen.

2. Talent

Andersom is het voor een organisatie van levensbelang dat medewerkers met het beste van zichzelf komen en continu up-to-date blijven. Je voelt het al: druk om het beste van jezelf te zijn. Het is daarom goed om te begrijpen dat als een organisatie zich steeds weer aan moet passen, of zelfs voorop wil lopen, dit alleen kan met mensen die optimaal kunnen presteren en zich goed voelen. En dus is het van het grootste belang dat een organisatie ook weet wat jouw intenties zijn en wat je kunt brengen. Deze wisselwerking (ook wel alignment genoemd) brengt iedereen een stap verder en doordat medewerkers op de juiste plek zitten, ervaren zij meer werkgeluk, en dus een lager burn-outpercentage.

3. Organisatiestructuur

In de toekomst zullen veel organisaties veel minder van bovenaf aangestuurd worden. De oude hiërarchie is aan het verdwijnen en maakt plaats voor bruisende, ‘zelfsturende’ teams en mensen die van harte willen bijdragen aan het grotere geheel. En zich daar ook een actief onderdeel van voelen. Omdat ze gehoord en gezien worden. Medewerkers die gecommitteerd zijn aan hun eigen doelen en dus aan de doelen van de organisatie . Dat samenbrengen van intenties heeft dus grote betekenis voor jou, je organisatie en de gezondheid van allebei. Het actief uitdragen van de strategie, het betrekken van je alle mensen daarbij is van vitaal belang.

4. De overlevingsmodus

Hoe begrijpelijk is het dat jonge mensen die geen basiszekerheid hebben in hun inkomen, omdat ze steeds weer een flexcontract krijgen, hier helemaal niet mee bezig -kunnen- zijn. Zij zijn bezig met het overleven in de jungle van de flexbanen. Zij moeten beter presteren dan hun collega, anders zijn ze hun baan weer kwijt. Voor jou 100 anderen geeft veel stress! Naar mijn mening gaat een hele generatie goed gekwalificeerde mensen zo verloren doordat zij in een burn-out raken. Maar dat is ook voor organisaties funest omdat jonge mensen zich niet meer kunnen committeren aan hun doelen.

Kort samengevat

Beste CEO’s, om te voorkomen dat jouw medewerkers in een burn-out raken, zorg ervoor dat zij in haar basisbehoefte aan zekerheid worden gehonoreerd! Dat kan in verschillende vormen, denk aan expliciete erkenning, feedback en beloning, of natuurlijk de zekerheid van langere contracten. Het is belangrijk voor medewerkers te weten waar ze aan toe zijn, maar vooral dat ze een perspectief hebben waar ze naartoe kunnen werken.

Bijvoorbeeld: als jij het komende half jaar aan deze doelen werkt, leveren we jou af als project manager X of dan heb je een leertraject achter de rug waarin je X geleerd gaat hebben. Als het kortere contracten zijn, dan is juist dit soort aandacht van nog groter belang. Voor het welzijn van mensen, maar ook van organisaties. Anders valt er in de toekomst weinig talent meer te ontwikkelen. Dit alles leg je heel eenvoudig vast in de software van Treams. In onze persoonlijke ontwikkeling-module krijg je inzicht in wie waar staat, waar je medewerkers naartoe willen én wat zij daar nog voor moeten doen.

Yolande van der Veer – Expert