Waarom we zo graag ergens bij willen horen…

Het begon vroeger al op de basisschool. Tijdens de gymles moesten er groepjes gemaakt worden en het liefst werd je als eerst gekozen. Bleef je als laatst over in de lijn? Dan was je teleurgesteld en had je het gevoel dat je er eigenlijk niet helemaal bij hoorde. Dit gaat de rest van je leven zo door. Kochten je vriendinnen broeken met wijde pijpen? Dan deed jij dat ook. Mochten je vrienden uitgaan tot 2 uur in de nacht? Dan wilde jij dat ook. Ging je naar een feestje waar het thema ‘hawaii’ was? No-way dat jij dan in volledig zwarte kleding kwam aanzetten. En speelt het Nederlands elftal in de finale van het WK? Dan rukken we allemaal massaal uit om samen een feestje te bouwen. En hoewel we allemaal zeggen dat we onszelf willen zijn en dat het ons niet uitmaakt wat anderen over ons denken, is dit stiekem, diep van binnen, echt niet altijd het geval. Zo ook op de werkvloer. Maar waar komt deze behoefte om ergens bij te willen horen eigenlijk vandaan?

Waar het allemaal begon…

Uit onderzoek blijkt dat deze behoefte een ver verleden heeft. Duizenden jaren geleden leefden mensen als jagers en verzamelaars waarbij we anderen nodig hadden om te overleven. In je eentje kwam je er gewoon niet. Samen zocht je naar voedsel, onderdak, warmte en veiligheid. Was je alleen, dan kon je niet overleven in tijden van ziekte of schaarste. Daarnaast was je als eenling niet sterk genoeg wanneer er indringers kwamen. Je moest en zou een band aangaan met andere eenlingen en zo ontstonden er groepen waarin je kans op overleven veel groter was. En dat is waar het allemaal begon.

Erbij willen horen op de werkvloer

Tegenwoordig voelen we nog steeds de onveranderlijke behoeften aan bijvoorbeeld het vormen van relaties met anderen om te kunnen overleven en niet onbelangrijk: ons te kunnen voortplanten. Volgens onderzoeker Williams worden mensen dan ook gedreven om vier fundamentele behoeften te vervullen: de behoefte om erbij te horen, de behoefte aan zelfvertrouwen, de behoefte aan controle en de behoefte aan een betekenisvol bestaan. En dat geldt ook op de werkvloer. Naast dat we er graag bij willen horen, is het vaak zeker ook handig om ergens bij te horen. Zo kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van de kennis van de groep en geeft ergens bij horen een gevoel van rust en veiligheid. Je voelt je niet meer alleen en daardoor lukt het beter om samen gemeenschappelijke doelen te bereiken

Feedback en erbij horen

Feedback speelt een belangrijke rol in het feit dat we graag ergens bij willen horen. Aandacht en erkenning zijn hier namelijk onlosmakelijk aan verbonden. We willen continu horen of we het goed doen. Wanneer je van iemand te horen krijgt dat je iets goed doet, geeft dat een voldaan gevoel. Medewerkers krijgen het gevoel dat ze bijdragen aan het succes van de organisatie en daardoor wordt de behoefte om erbij te horen vervuld. Onze tip: begin met het vragen van feedback. Feedback geven is eng, vooral als je het niet gewend bent. We zijn bang om afgerekend te worden en er dus niet meer bij te horen. Deze angst kan heel makkelijk weggenomen worden door te focussen op het vragen van feedback in plaats van het geven van feedback. Op het moment dat jij feedback gaat vragen stel je je open voor de feedback van de ander, en kan de ander open en eerlijk antwoord geven. Daarnaast kan je zelf kiezen wat je de ander vraagt, wanneer je dit doet en hoe je hierover het gesprek aangaat. Veel minder spannend dan (ongevraagd) feedback geven!