Iris Zonneveldt uitgeroepen tot JM Ondernemer van het Jaar 2019

Onder groot applaus werd Iris Zonneveldt (CEO Treams), tijdens de JM ondernemer van het jaar awards op 10 april 2019 uitgeroepen tot Ondernemer van het jaar 2019! In een spannende finale ging zij de strijd aan met vier andere top-ondernemers. Tijdens deze 10e editie ging de jury op zoek naar een goed, bijzonder en inspirerend verhaal van ondernemers die substantiële groei hebben laten zien. Na de pitches en de vragenronde werd Iris uitgeroepen tot winnaar en daarmee is zij dus ondernemer van het jaar 2019! “Super leuk natuurlijk!” vertelt Iris. “In eerste instantie was het al een grote eer dat ik door mijn kring (Eindhoven) was genomineerd om hen landelijk te vertegenwoordigen op de verkiezing van ondernemer van het jaar. Jong Management is voor mij een groep waar leuke en interessante ondernemers bij elkaar komen. Dat zij mij genomineerd hebben als JM Ondernemer van het jaar vind ik gaaf en dat je dan landelijk ook nog wint is al helemaal een fijne presentatie. Een hele mooie waardering voor het werk!”

Jurycommentaar

De jury was laaiend enthousiast over het verhaal van Iris tijdens de ondernemer van het jaar verkiezing. Ze vonden dat ze een heel duidelijk verhaal vertelde over haar visie als ondernemer, maar ook over Treams als product en dienst. “Na mijn pitch kreeg ik heel kritische vragen vanuit de jury en de zaal. Jouw verhaal stond als een huis, vertelde de Jury. Eén van hun voorbeelden was bijvoorbeeld ook dat ik ‘nee’ durf te zeggen tegen klanten en dat we niet altijd alles maar blindelings aannemen. We hebben een duidelijke koers en dat vonden ze sterk. Dat is voor mij een groot compliment”, vertelt Iris trots.

Onderscheidenheid van de ondernemer van het jaar

Tijdens de pitch en het beantwoorden van de vragen keek de jury onder andere naar de onderscheidenheid van Treams als product/dienst. Wat Iris onderscheidend maakt van de andere finalisten? “Een verschil was bijvoorbeeld dat wij een eigen product hebben ontwikkeld. Daarnaast zat de onderscheidenheid denk ik ook in dat ik niet alleen heb verteld wat we doen, maar vooral ook hoe we dat doen en welke waarden daarin centraal staan.”

Toekomstvisie

Iris heeft een duidelijke toekomstvisie. In 2030 wil Treams 5 miljoen mensen helpen om zich continu te kunnen groeien en ontwikkelen in hun werk. “In die visie zitten veel verschillende elementen. Eén daarvan is een heel duidelijke stip aan de horizon waarmee we iedereen om ons heen steeds blijven inspireren en drijven om het beste uit zichzelf te halen. Een andere is dat we onszelf dwingen om groot te denken. We gaan die 5 miljoen mensen niet halen als we elk jaar verdubbelen zoals we nu doen. Daar moeten we meer voor doen. Het dwingt ons om vandaag bezig te zijn met onze toekomst.”

Ondernemen

Voor Iris is ondernemen een manier van leven waarin je jezelf continu opnieuw uitvindt en iedere dag bezig bent om nieuwe dingen te leren, uitproberen en maken. “Daarin leg je de lat steeds hoger. Je bent volledig vrij in wat je doet en hebt de verantwoordelijkheid om dat zelf iedere keer weer in te vullen. Als je ondernemer bent kan je bij uitstek het bedrijf bouwen dat bij jou past en dat om jou heen past. Het moet voor jou een jas zijn. Daarin is het belangrijk dat je niet andermans verwachtingen of ideeën gaat waarmaken maar dat je bij jezelf blijft. Het moet voor jou de ultieme plek zijn om jouw ideeën tot leven te brengen en jezelf te ontwikkelen. Daardoor gaat je bedrijf ontwikkelen en groeien. Fouten maken hoort daar natuurlijk bij. Als ondernemer ga je veel fouten maken en moet je iedere dag problemen oplossen. Maar dat is oké. Zie het vooral als een grote leerschool.”

Tip voor andere ondernemers

Als laatst wil Iris nog een tip meegeven aan andere ondernemers. “Weet goed waar je naartoe werkt. Heb een duidelijke stip op de horizon en zorg ervoor dat jij uit kunt leggen waarom jouw product of dienst zo bijzonder is. Maak daarbij vooral ook de persoonlijke link. Het bedrijf is een spiegel van jezelf, dus hoe maak jij het uniek? Als je die punten voor jezelf op een rijtje zet, dan kom je een heel eind. Wie weet word jij volgend jaar wel ondernemer van het jaar.”

Video: JongManagement & MikedeHigh.com