10 lessen in leiderschap van Yardena Shitrit, Chief HR bij Gemeente Amsterdam

Geschreven door Iris Zonneveldt (CEO & Founder Treams)

In januari won ik de HR Talent of the Year Award. Om die reden mocht ik een dag mocht meelopen met Chief HR Officer van Gemeente Amsterdam, Yardena Shitrit. Een powervrouw met een overvolle agenda. En dat is begrijpelijk, want wist je dat de gemeente Amsterdam een organisatie is met 17.000 medewerkers, een P&O-kolom van circa 500 HR-professionals en een personeelsbegroting van 1,5 miljard euro? Dat is een schaalgrootte die maar weinig organisaties in Nederland kennen. Bij zo’n schaalgrootte is de afstand tussen directie en haar medewerkers natuurlijkerwijs vele malen groter dan bijvoorbeeld in mijn Treamsteam. Maar hoe zorg je dan voor verbinding met je mensen? Hoe zorg je voor een gezonde betrokkenheid van mensen? En hoe ontstaat innovatie in een grote en ambtelijke organisatie? Het antwoord van Yardena Shitrit: leiderschap! Met de lessen die ik van haar heb geleerd kan iedereen vandaag nog aan de slag:

1. Bouw productieve relaties

In een ambtelijke organisatie staan relaties centraal. Je interne netwerk zorgt ervoor dat je de weg vindt naar mensen met de juiste expertise voor jouw vraagstuk. Waar ik al gauw de neiging heb te denken dat dit één groot moeras is, heb ik ook geleerd dat het een kracht is om productieve relaties te bouwen. Of dat nu met interne collega’s is, of met externe partners en partijen: wees zuinig op je relaties. Advies van Yardena Shitrit: Help elkaar wanneer je kunt en vraag om hulp als je het even niet weet. Productieve relaties inspireren en brengen je steeds weer een stap verder.

2. Minder regels, meer fouten

“Geen lijstjes, minder regels”: dat is de ambitie van Yardena. Waarom? Omdat mensen dan meer ruimte krijgen om hun talenten te benutten, om ideeën aan te dragen en initiatieven te nemen. In één dag heb ik zó veel initiatieven voorbij zien komen: van kleine experimenten (een mentor programma met 10 mentoren en mentees) tot een opleidingsprogramma voor meer dan 1000 mensen. Geef je team minder regels, stimuleer ze om fouten te durven maken. Je kunt niet verliezen, alleen maar leren.

3. Ben zichtbaar en aanwezig

Ik vroeg me af: hoe kun je als leidinggevende betrokken zijn als je verantwoordelijk bent voor zoveel mensen? Het team van Yardena Shitrit vertelde dat zij allemaal elke maand een bila-gesprek hebben, dat ze haar vrijwel iedere dag wel even spreken en dat ze erg toegankelijk is. De drempel om haar even te raadplegen is laag. Yardena zelf vertelt: “Ik ben er nooit, en ik ben er altijd. Ik weet wanneer er iets is en er een goed gesprek nodig is. Als ik er ben, ben ik met mijn aandacht in het hier en nu.” Dus, lieve drukke managers en CEO’s: ben je bewust van je aanwezigheid en leef in het hier en nu.

4. Met respect en de juiste toon kun je alles zeggen

Een mooie eigenschap van de samenstelling van het medewerkersbestand van de gemeente is dat zij hoog scoort op diversiteit. Zowel in diversiteit van leeftijd als geslacht zijn de laatste jaren enorme stappen gemaakt. Ook medewerkers met een andere culturele achtergrond zijn goed vertegenwoordigd. In het team van Yardena Shitrit heeft ruim 25% een andere culturele achtergrond. Dat kan wrijving opleveren, en ook hier valt veel te leren: “Met respect, in alle rust en op de juiste toon kun je alles zeggen en alles bespreken. Stel vragen en ga in gesprek over wat wel en niet acceptabel is.” Ontstaat er een ongemakkelijke situatie, neem dan bewust de tijd en rust om erover te praten en laat het moment niet voorbij gaan. There is no time like the present!

5. Werk constant aan je brede referentiekader

Het is ongelooflijk belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen, vertelt Yardena. “Lees boeken, ga naar de film, ga uit, werk aan je hobby’s en daag jezelf intellectueel uit. Alleen met rust en ruimte in je hoofd kun je blijven leren en ontwikkelen.” Verruim je wereld en blikveld continu, wellicht kun je vanavond met je partner naar het theater gaan?

6. Organiseer je eigen spiegels en feedback

“Een goede leider organiseert zelf zijn spiegels en feedback”, aldus Yardena. Niemand gaat dit voor je doen dus pak dit zelf op. Dit kan iemand binnen jouw eigen organisatie zijn, of juist iemand uit een andere wereld. Ook je partner of vrienden kunnen je spiegels bieden. Zorg er in elk geval voor dat je mensen om je heen verzamelt die eerlijk tegen je durven te zijn, want alleen dan zul je ervan groeien.

7. Geen verborgen agenda, zeg wat je vindt

Wees eerlijk en zeg wat je vindt. Een verborgen agenda is funest om je doelen als team en organisatie te bereiken. Met openheid en transparantie is de kans op succes vele malen groter. “Durf kwetsbaar te zijn en geef toe wanneer je een fout maakt”: als je dit als leider doet, zal je team jouw voorbeeld als vanzelf volgen.

8. Ga elke dag met plezier naar je werk

Do more of what makes you happy! Plezier in haar werk is Yardena’s grootste drijfveer. Ze heeft goed op haar managers gelet in het begin van haar carrière. De goede dingen heeft ze overgenomen en de irritante zaken achterwege gelaten. Zo is ze de persoon die ze wil zijn op het werk, en dat geeft voldoening!

9. Coach en geef aanwijzingen

Stuur iemand niet het riet in met je feedback, maar wees een coach en geef duidelijk aanwijzingen over wat je wel en niet wil. Ook dat is een vorm van eerlijk en oprecht zijn. Wees specifiek in wat je bedoelt en verwacht. Het managen van verwachtingen is een belangrijke taak als manager. We schreven al eerder over feedback: lees er hier meer over.

10. De grootste les: houd van mensen

Wanneer ze dit zegt, gaan de ogen van Yardena Shitrit stralen: “het enige wat je hoeft te doen is van mensen houden. Dan gaat de rest vanzelf.” Daar heb ik uiteraard niets meer aan toe te voegen.