Persoonlijk ontwikkelbudget: wat houdt het in en wat betekent het voor jou?

Van een leven lang leren is nog nooit iemand slechter geworden. En nu de wereld in een rap tempo verandert, is het maar al te belangrijk om up-to-date te blijven. De digitalisering neemt steeds meer toe en door de globalisering wordt de wereld steeds kleiner. Sta je stil in je ontwikkeling? Dan ga je achteruit en voor je het weet ben je werkloos omdat je niet meer bij kan benen met anderen die wel blijven ontwikkelen. Daarnaast verdwijnen er banen, en komen er ook weer nieuwe banen bij. Genoeg redenen om het persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen toegankelijk te maken, en dat is wat de overheid in juni 2019 heeft bekendgemaakt. We leggen je graag uit wat er achter het persoonlijk ontwikkelbudget schuilgaat en wat het voor jou kan/gaat betekenen.


Waarom een persoonlijk ontwikkelbudget?

We zeiden het eerder al: in de wereld van nu is stilstaan achteruit gaan. Er verdwijnen banen en er komen nieuwe banen bij. Zit jij in zo’n functie die op den duur gaat verdwijnen? Dan maakt het persoonlijk ontwikkelbudget het mogelijk om jezelf te laten omscholen naar een nieuwe baan. Niet alleen voor werknemers is dit persoonlijk ontwikkelbudget een mooie toevoeging, ook voor werkgevers komt het ontwikkelbudget vaak goed van pas. Zij willen enerzijds dat hun personeel up-to-date is qua kennis, en anderzijds dat zij gezond de AOW-leeftijd kunnen bereiken. Ontslag is namelijk voor niemand leuk.


Wat houdt het persoonlijk ontwikkelbudget in?

Over het algemeen loopt Nederland best wel voorop als het gaat om een leven lang leren en ontwikkelen. Toch blijkt dat veel Nederlanders zich niet regelmatig bij laten scholen. En daar moet, volgens het kabinet, verandering in komen. En wie zijn wij om te zeggen dat we het daar niet mee eens zijn? Go Rutte! Om de drempel van bijscholing wat lager te maken, vervangt het kabinet de fiscale scholingsaftrek met het STAP-budget (persoonlijk ontwikkelbudget). Per jaar kunnen daarmee ongeveer 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op dit persoonlijk ontwikkelbudget van €1000 tot €2000 per persoon.

E-book: Doelen stellen

De wereld verandert razendsnel. En precies daarom is persoonlijke ontwikkeling uiterst belangrijk. Doelen stellen is een belangrijk onderdeel. Maar waarom eigenlijk? En hoe stel je de juiste doelen? In dit e-book geven we je handvaten, tips&tricks en praktijkvoorbeelden.

E-book over doelen stellen

Wat gaat het persoonlijk ontwikkelbudget voor jou betekenen?

Heel goed om te weten wat het persoonlijk ontwikkelbudget voor jou gaat betekenen natuurlijk. Ten eerste is het fijn om te weten dat iedereen in aanmerking komt voor het persoonlijk ontwikkelbudget. Wel wordt er gekeken of iemand al studiefinanciering of andere vormen van publieke financiering van onderwijs krijgt. Is het budget van de overheid op? Dan worden aanvragen voor het persoonlijk ontwikkelbudget verschoven naar de volgende periode.

Wil jij straks een opleiding doen? Dan kan je je aanmelden voor het STAP-budget. Daarbij geef je aan voor welke opleiding je in aanmerking wil komen. Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt de opleidingsinstelling het budget meteen uitbetaald en ben je ready to go! Hoe makkelijk is dat? Zo maken we stap voor stap de (werk)wereld iedere dag een beetje slimmer, beter en leuker!


Vanaf wanneer kunnen we gebruik gaan maken van het persoonlijk ontwikkelbudget?

Wanneer jij gebruik kan gaan maken van dit persoonlijk ontwikkelbudget is nog even afwachten. Wel heeft de minister aangegeven dat dit niet gaat lukken vóór 1 januari 2020. Even afwachten dus.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/06/03/persoonlijk-ontwikkelbudget-voor-iedereen

Niks missen?

Meld je nu aan voor de Treams nieuwsbrief

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Meer lezen?

Gratis masterclass

Stap voor stap naar een nieuwe HR-cyclus