Praten over salaris, hoe doe je dit?

Geld… Altijd een gevoelig onderwerp. En nee, je bent echt niet de enige die dat vindt. Dat kan ik je bevestigen. Als manager zit je vaak tussen je medewerkers en de HR-afdeling in; jij wil dat je medewerkers happy zijn, maar je weet ook dat er vaak strikte regels zijn verbonden aan salarissen. Je kan niet zomaar iedereen verhoging geven. Toch komt de vraag bij iedere manager of leidinggevende ooit aan bod. Op een gegeven moment staat er een medewerker aan je deur die vraagt om salarisverhoging. ‘Nee’ zeggen is dan een makkelijke manier om eronderuit te komen. Ook managers moeten bereid zijn om hierover te praten. Maar hoe ga je hier het best mee om?

Wist je dat gemiddeld 48% van alle werknemers vindt dat zijn/haar salaris geen rechtvaardige beloning is? En dat mannen in bijna iedere leeftijdsklasse (met uitzondering van 15-20 jaar) nog altijd meer verdienen dan vrouwen? Maar dat vrouwen toch vaker tevreden zijn met hun salaris dan mannen? Dit blijkt allemaal uit het Nationaal Salarisonderzoek 2017 van Intermediair en Neyenrode Business Universiteit.

Salaris is een gevoelig onderwerp. Je bespreekt namelijk de waarde van de betreffende medewerker. Dat is niet niks… Er zijn gevoelens betrokken bij dit onderwerp. Emoties kunnen hoog oplopen en daarom is het erg belangrijk dat je goed kan onderbouwen waarom deze persoon een bepaald salaris krijgt. En dan nog is het zo dat medewerkers altijd hun eigen conclusies trekken bij dit salaris. Het is namelijk zo dat 35% van de mensen die boven het gemiddelde worden betaald, hier geen flauw idee van hebben. Veel van hen denken zelfs dat zij onder het gemiddelde worden betaald. Maar hoe komt het dan dat zij dit denken?

Dat heeft alles te maken met communicatie. De manier waarop het gebracht wordt. Mensen hebben nou eenmaal behoefte aan context. De kans is groot dat HR jou, als manager, een lijstje heeft meegegeven met daarop cijfers die jij moet communiceren naar je medewerkers. Het salaris van je medewerkers is gebaseerd op deze cijfers. Maar begrijp jij deze cijfers? Kan jij deze goed onderbouwen? En hóe ga je deze dan communiceren? Dat is punt 1.

Als het goed is, is het salaris van je medewerkers gebaseerd op de filosofie, kernwaarden en doelen van je organisatie. De kernwaarden bepalen feitelijk de ‘lat’ binnen jullie bedrijf: dit zijn de dingen die je wilt belonen en waarderen. Ook hier komen vaak vragen over. Want waarom is de bonus nou bedrag x? Hoeveel zal mijn salaris volgend jaar stijgen? Waar is mijn loonsverhoging op gebaseerd? Het is belangrijk dat je deze vragen kan beantwoorden. Met natuurlijk in je achterhoofd de kernwaarden van de organisatie. Door deze kernwaarden weten alle managers binnen de organisatie wát er gecommuniceerd moet worden en zal er over de hele organisatie een duidelijke samenhang zijn. Zo worden je medewerkers je ambassadeurs.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden: salaris is niet altijd alles. Voor veel mensen is de organisatiecultuur minstens zo belangrijk. Benoem dus ook deze punten! Je krijgt niet alleen salaris X, maar ook een kans om te groeien, jezelf te ontwikkelen, flexibele werkuren, opleiding en/of iedere week een super toffe vrijdagmiddagborrel.

En nog een laatste tip van ons: Wanneer je je medewerkers wil motiveren, laat ze weten hoeveel ze waard zijn voor jouw organisatie. Benoem bijvoorbeeld waarom dat ene project zo belangrijk was, of waarom hun specifieke talent altijd zorgt voor een meerwaarde voor de klant. Waardering kan veel doen met iemand.

Succes!