Waarom is het vieren van successen op het werk zo belangrijk?

Sta jij wel eens stil bij de successen die jij op het werk behaalt? Beloon jij jezelf wel eens als je een goede prestatie hebt neergezet? Ken je dat, dat je aan alle kanten moet duwen en trekken om je doel te bereiken? En dat je het dan uiteindelijk succesvol hebt afgerond? Maar dat je daarna weer meteen doorgaat naar je volgende doelstelling? Oftewel: vier jij je successen op het werk?

Bij Treams hebben wij ieder kwartaal een wrap-up. We evalueren hierin met alle medewerkers onze doelstellingen en stellen nieuwe doelen voor de volgende periode. We bespreken hoe we onze behaalde successen hebben gevierd, en hoe we onze nieuwe successen gaan vieren. En ook ik betrap me er steeds weer op dat ik niet genoeg heb stilgestaan bij mijn behaalde doelstellingen.

Wij, als bescheiden Nederlanders, zijn namelijk al snel geneigd om te denken: ‘Oke super. Op naar de volgende…’. We blijven alsmaar hollen zonder stil te staan. En ik dus ook. Werk stopt namelijk nooit. Eigenlijk heel jammer, want het vieren van successen op het werk maakt ons werkleven iedere keer weer een stukje leuker. Dus: hoe groot de doelstelling ook is: successen vieren is enorm belangrijk.

Win-win

Ik hoor je denken: ‘Ik heb genoeg te doen, wat heeft successen vieren nou eigenlijk voor nut?’. Nou, heel veel. Succes motiveert. Door jezelf te belonen daag je jezelf uit om steeds weer door te gaan, te groeien en ontwikkelen. Ook zorgt het vieren van successen voor een betere sfeer binnen je team/organisatie, wat zorgt voor meer productiviteit , wat zorgt voor betere resultaten en dus nog meer succes. En zo is de cirkel weer rond. Win-win situatie dus.

Hoe vier je successen?

Natuurlijk zijn er veel verschillende manieren om successen op het werk te vieren. De een pakt het graag heel groots aan, de ander viert het liever intiem en klein. Wij gingen bijvoorbeeld een aantal weken geleden spontaan met het hele team naar de Efteling, als beloning voor ons harde werk. Maar een beloning kan ook klein zijn. Wij hebben 3 tips voor je om successen te vieren:

1. Bedenk van tevoren hoe je je succes wil vieren.

Je bedenkt tenslotte ook van tevoren wat je wil bereiken, dus waarom dan niet hoe je het wil vieren? Beloon jezelf met een cadeautje, iets lekkers, een dagje weg, een feestje of iets wat je eigenlijk al heel lang nodig had.

2. Elk succes telt

Hoe klein of groot je doelstellingen ook is: ieder succes telt. Heb jij een klant binnengehaald die relatief klein is? Heb jij je checklist van deze week helemaal kunnen afvinken? Top! Ook dat zijn successen.

3. Beloon jezelf bij het behalen van successen

Je hebt verschillende soorten beloningen. Hier schreven we eerder al een blog over. Het maakt in principe niet uit hoe je jezelf beloont. Een taart is bijvoorbeeld relatief goedkoop, maar het gebaar is reuze. En je weet: ‘liefde’ gaat door de maag.We kunnen je natuurlijk ook wel een lijstje geven met ideeën voor het vieren van successen, maar het is nog leuker om deze ideeën zelf te bedenken. Wij geven je alvast een klein voorzetje, aan jou de opdracht om dit lijstje aan te vullen:

  • Pop de champagne!
  • Neem een dag(deel) vrij
  • Trakteer jezelf op een mooi boek
  • Ga met het team uit lunchen
  • ….

Succes, and don’t forget: Het leven is een feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen.