‘Talentmanagement is echt geen rocket science’

Ze barst van de energie en heeft een scherpe blik op de toekomst van HR. Het woord is aan de succesvolle jonge zakenvrouw CEO Iris Zonneveldt. “Dagelijks spreek ik (HR-)directeuren over hun HR-strategie. Wij werken voor explosief groeiende innovators maar ook voor grote, complexe organisaties. Bijna allemaal zijn ze zeer bewust van het talent in hun organisatie. Het is inspirerend om te zien wat bedrijven doen voor medewerkers. Het is tegelijkertijd teleurstellend hoe weinig inzicht dit oplevert, en hoe suf en versnipperd deze instrumenten vaak nog zijn. Formulieren, papieren, Exceldocumenten: niet om blij van te worden. Leren, ontwikkelen en presteren zijn logischer als ze worden geïntegreerd. Als je bijvoorbeeld een (ontwikkel-)doel stelt, doe je veel om dit te behalen. Dat wil je zichtbaar maken, de voortgang delen en prestaties wil je vieren. Die fun-factor ontbreekt nog veel te vaak. Met technologie maak je presteren, leren en ontwikkelen echt leuker!”

Hoe maak je HR effectief en strategisch?

“Medewerkers stappen in op de visie van het bedrijf. Vaak valt dit tegen als ze eenmaal aan het werk zijn: het plaatje van buiten klopt niet met dat van binnen. De employee journey is niet uitgedacht en is niet inspirerend. Zonde! Het is helemaal niet zo moeilijk. De basis van talentontwikkeling is aandacht en waardering. Digitaliteit is een fantastisch instrument om daarbij te helpen. In onze app kun je je waardering laten blijken door een collega feedback te geven. Bij de hoogste score krijg je een persoonlijk kaartje op je bureau. Online tools helpen om offline betere gesprekken te voeren en op de juiste momenten aandacht te geven. Als manager geef je spontaan feedback aan je hele team. Laat zien dat je om je mensen geeft. Als ik trots ben op mijn club laat ik ze dat weten. Een kaartje is een leuke bevestiging. Andersom geef ik hen tips, en zij mij, als er te leren valt. We zijn daar heel open over zodat iedereen weet waar die aan toe is.”

Wat is jouw HR-strategie?

“Wij zijn een snelgroeiend bedrijf met een zeer divers en internationaal team. Ik neem alleen mensen aan waar ik zelf voor zou willen werken en die beter zijn dan ikzelf. Bij ons is er van iedereen één en dat maakt ons team krachtig. Iedereen weet wat onze missie is en wat onze doelen zijn. Elke medewerker is in de lead op het gebied van zijn/haar expertise. We weten van elkaar waar we goed in zijn. Daarom kunnen we als bedrijf zo hard groeien. De sleutel is: als iedereen doet waar hij/zij energie van krijgt en vol gas kan gaan, groei je harder en presteer je beter. Talentmanagement is echt geen rocket science: zet plezier, talent en drive centraal, en geef de medewerker alle tools om zelf aan de slag te gaan. Op naar de maan!”

Wat doet Treams?

“Treams levert software voor performance, feedback, learning en development . Iedereen in de organisatie heeft een account op basis van zijn/haar rol. We meten alles wat er gebeurt en dat levert waardevolle inzichten op. Software implementeren betekent per definitie continu leren: play, learn, adapt . En dat is gaaf! Onze analytics zorgen ervoor dat onze klanten steeds de volgende stap kunnen zetten. Live gaan is dan ook altijd een startpunt. Of het doel nu is om een cultuurverandering te bewerkstelligen, om te groeien, fuseren, consolideren of innoveren: HR moet zorgen dat de mensen zijn aangehaakt bij de strategie. Alleen als medewerkers betrokken zijn bij die collectieve ambitie kunnen ze het beste van zichzelf geven.