Hoe zorg je ervoor dat medewerkers tijd vrij maken voor persoonlijke ontwikkeling? (8 tips)

We horen het regelmatig: “door de alledaagse taken hebben medewerkers geen tijd om nieuwe dingen te leren”. En ook jij vindt vast wel eens er veel te weinig tijd in één dag zit. Echter is het enorm belangrijk om tijd vrij te maken voor persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Wanneer je niets doet, zal er namelijk niets bijzonders gebeuren. Zo leest een boek zich niet vanzelf en wint Messi de gouden bal niet zonder hier iedere dag hard voor te trainen en zichzelf uit te dagen. Doen medewerkers niks, dan zullen zij gestaag groeien door de taken die zij iedere dag voldoen, maar dat is te weinig om mee te gaan met de veranderende wereld van tegenwoordig. Willen medewerkers zichzelf optimaal ontwikkelen en blijven leren? Dan is het cruciaal dat zij daar tijd voor vrij maken. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat zij zich hier bewust van worden én er daadwerkelijk tijd voor vrij maken?

1. Geef medewerkers de tijd om te leren

Als medewerkers zelf geen tijd vrijmaken voor hun persoonlijke ontwikkeling, dan moet jij er als werkgever voor zorgen dat jij hen de tijd geeft om dat toch te doen. Zo werkt het heel goed om medewerkers regelmatig alleen te laten zijn. Laat ze bijvoorbeeld even naar buiten gaan of in een koffietentje gaan zitten. Natuurlijk zonder telefoon, laptop of andere storende factoren. Zo geef je ze de tijd om goed na te denken over hun gedachten, plannen en ontwikkeling.

2. Maak er een gewoonte van

Een nieuwe gewoonte aanleren duurt gemiddeld 21 dagen, dat blijkt uit onderzoek. Die 21 dagen zijn lastig, maar zodra het dan een gewoonte is wordt het allemaal een stuk makkelijker. Het liefst wil je natuurlijk dat het blijven leren en ontwikkelen onderdeel wordt van het dagelijkse werk. Om dit te bewerkstelligen kan je medewerkers bijvoorbeeld aansporen om het toe te voegen aan hun wekelijkse agenda, zo staan er iedere week even bij stil. Daarnaast is het een leuk idee om persoonlijke ontwikkeling te koppelen aan een dagelijkse handeling, bijvoorbeeld het eten van een banaan of het halen van een kopje koffie. Door het een gewoonte te maken om tijdens het eten van een banaan even stil te staan bij persoonlijke ontwikkeling, wordt het nog makkelijker. Leren medewerkers graag via e-learnings of podcasts dan kan je er een gewoonte van maken om dit onderweg in de bus, trein of auto te doen. Die tijd verdoe je anders vaak toch met het luisteren naar de radio.

3. Ga met medewerkers in gesprek over persoonlijke ontwikkeling

Over ontwikkeling praten zorgt ervoor dat het blijft leven. Door regelmatig het brein van medewerkers uit te dagen, blijven de hersenen gezond en scherp. Het is daarbij belangrijk om medewerkers af en toe uit hun dagelijkse routine te halen. Dus pak echt even een momentje, ga even naar buiten, en praat samen over hoe de medewerker nog meer kan leren en nog beter kan worden. Dit zorgt ervoor dat hij/zij open blijft staan voor nieuwe ideeën en kennis.

4. Laat medewerkers uitdagende doelen stellen

Er zijn genoeg redenen waarom het stellen van doelen belangrijk is . Eén daarvan is dat het stellen van doelen ervoor zorgt dat je het beste uit jezelf kan halen. Door medewerkers ambitieuze doelen te laten stellen, moeten zij uit hun comfortzone treden en het grensgebied van de comfortzone is waar persoonlijke ontwikkeling plaatsvindt. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld heel eng om alleen op reis te gaan. Doen zij dit toch? Dan maken zij vaak een mega-groei door. Laat medewerkers dus ambitieuze doelen stellen. Door middel van de software van Treams maak je het gehele proces van doelen stellen en bereiken een stuk laagdrempeliger. Het is daarbij wel belangrijk dat medewerkers zich op één ding tegelijk concentreren. Focussen zij zich meerdere dingen tegelijk, dan zullen ze zich minder snel ontwikkelen.

E-book: Doelen stellen

Hoe kan je op de beste manier doelen stellen? Wat voor soort doelen zijn er? En wat levert het stellen van doelen op? In dit e-book geven we je tips&tricks en handvaten.

E-book over doelen stellen

5. Geef medewerkers het vertrouwen

Ontwikkeling hoeft niet te betekenen dat een medewerker meteen promotie maakt. Ontwikkeling kan ook heel klein zijn en hoeft echt niet alleen voor high-potentials te zijn. Bijvoorbeeld wanneer je presenteren heel eng vind, om dit toch een keer te doen. Alle kleine beetjes helpen en het is belangrijk om dit aan je medewerkers mee te geven en hen het vertrouwen te geven. Medewerkers kunnen zelf kiezen hoe hard zij willen gaan.

6. Faciliteer medewerkers met de middelen die zij nodig hebben

Uit onderzoek van NIDAP blijkt dat 40 procent van de medewerkers vindt dat de opleidingsmogelijkheden bij het bedrijf waar zij werken onduidelijk zijn. Het aanbieden van opleidingsmogelijkheden is belangrijk, maar vooral de communicatie over wat er mogelijk is, is cruciaal. Zorg ervoor dat medewerkers alle middelen nodig hebben die zij nodig hebben om te groeien en daar ook weet van hebben. Denk aan trainingen, podcasts of e-learnings, maar ook (online) tools die zij nodig hebben om hun werk optimaal te kunnen uitvoeren. Om de drempel van bijscholing wat lager te maken, voert het kabinet het persoonlijk ontwikkelbudget in. Zo wordt het voor iedereen mogelijk om te blijven leren!

7. Leren van elkaar

Heb je niet voldoende budget om iedere medewerker verschillende trainingen aan te bieden? Of wil je het gewoon op een andere manier doen? Medewerkers kunnen ook heel makkelijk leren van elkaar. Laat ze hun ervaringen en kennis bijvoorbeeld delen in gemeenschappelijke sessies. Zo houden we bij Treams iedere maand een Smaert-sessie (Hey, dat is leuk: Smaert, is omgekeerd Treams!). Medewerkers kunnen zich inschrijven op deze sessies om meer te vertellen over hun vakgebied. Zo vertelt de sales-afdeling hoe het sales-proces verloopt, de Happy-Customer afdeling over projectplanning en de Development-afdeling over het schrijven van code. Super inspirerend én goed voor het teamgevoel!

8. Maak iemand verantwoordelijk

Om ervoor te zorgen dat het niet vergeten wordt is het belangrijk dat medewerkers zich daadwerkelijk verantwoordelijk voelen voor hun eigen ontwikkeling. Daarom is het goed om iemand aan te wijzen die ervoor zorgt dat het bezig zijn met ontwikkeling daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Deze persoon bewaakt dit gehele proces en zorgt ervoor dat afspraken niet worden afgezegd omdat medewerkers het te druk hebben. Dit voorkomt dat medewerkers als kip zonder kop gaan rennen zonder focus.