Hoe word jij een pro in het ontvangen van feedback? (6 tips)

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat medewerkers meer feedback willen ontvangen dan zij momenteel doen. Vanuit de praktijk merken we vaak dat het geven en vragen van feedback wel een uitdaging is. De feedbackgever weet namelijk nooit hoe de ontvanger gaat reageren. Het is de kunst om de negatieve vooroordelen van feedback aan de kant te schuiven en het te proberen. Om miscommunicatie en wrijving te voorkomen is het goed om medewerkers niet alleen mee te nemen in het geven en vragen van feedback maar zeker ook in het ontvangen van feedback. Hoewel we zeggen dat we allemaal graag feedback willen, kan dit ook moeilijk zijn. We willen er namelijk maar al te graag bij horen, het goed doen en bemind worden, en als dat even niet zo is, doet dat pijn. Met deze 6 tips helpen we je om een pro te worden in het ontvangen van feedback.

1. Luister

Luister goed naar de feedback die wordt gegeven. Vat samen wat je hebt gehoord en check of het klopt door te vragen of je begrepen hebt wat de ander bedoeld. Pak ook de ruimte om aan de ander vragen te stellen wanneer er iets niet duidelijk is. Zo voorkom je miscommunicatie en weet jij hoe je de ontvangen feedback om moet zetten in verbeterpunten.

2. Neem de tijd om de ontvangen feedback te verwerken

Feedback raakt je altijd, dat is een feit. Dat komt omdat het altijd over jou gaat. Of het nou positief of opbouwend is, er zijn altijd emoties aan verbonden. Neem de tijd om deze emoties te verwerken. Na deze fase van nadenken komt er een fase waarin je kan bedenken wat je van de feedback kan leren.

Gratis e-book: Feedback

Wil jij aan de slag met feedback? In dit e-book geven we je inspiratie, handvatten en tips&tricks om ook van jou een feedbackpro te maken.

E-book feedback

3. Schiet niet in de verdediging

Stel je open voor opbouwende feedback. Onthoud: feedback is altijd bedoeld om jou beter te maken. De ander heeft zijn/haar tijd genomen om jou feedback te geven. Wanneer jij in de verdediging schiet schaad je het vertrouwen en zullen de waardevolle gedachten van de ander verloren gaan.

4. Ga het gesprek aan na het ontvangen van feedback

Een online tooling als Treams kan het heel makkelijk maken om op ieder moment van de dag feedback te vragen en geven aan de ander. Het is belangrijk voor zowel de gever als de ontvanger dat je het gesprek aangaat over de gegeven/ontvangen feedback. Door het gesprek aan te gaan kan je misverstanden voorkomen en verder de diepte in over de feedback die gegeven/ontvangen is. Zo help je elkaar groeien.

5. Doe iets met de ontvangen feedback

Uiteraard bepaal je zelf wat je met de feedback doet. Bedenk eerst wat je van de feedback vindt en denk na over wat de ander heeft gezegd. Klopt het? Zijn er dingen die je op korte termijn kan veranderen? Doe iets met de feedback, of doe bewust niets met de feedback. Het gaat erom dat je nadenkt over wat de ander heeft gezegd en of jij hier iets mee wil doen.

6. Bedank!

Vergeet vooral ook niet te bedanken. Misschien ben je niet altijd blij met de feedback die de ander heeft gegeven, echter heeft de ander wel de moeite genomen om jou te helpen. Bouw aan de relatie met de ander en waardeer hem/haar om zijn hulp in jouw ontwikkeling.