Hoe vind ik talent binnen mijn organisatie?

Binnen HR is er nauwelijks een ander onderwerp dat meer aandacht krijgt dan talent management. Maar waar zit nou dat ‘goud’ binnen jouw organisatie? En hoe zet ik nou dat mannetje op zijn juiste plek? Naar mijn mening wordt de kennis van medewerkers nog altijd te weinig ingezet. Dat moet veranderen. Maar hoe? Ik leg het je uit.

Weg met je gevoel

Oh? Dat is wel heel resoluut, zal je denken… Het blijkt dat bijna alle beslissingen in een mensenleven worden gebaseerd op je onderbuikgevoel. En zo ook de beslissingen op de werkvloer. Werk jij altijd hard, heb je je werk altijd netjes en op tijd af en kan jij het goed vinden met jouw collega’s en leidinggevende(n)? Dan is de kans groot dat jouw leidinggevende talent in jou ziet. Zo werkt dat nou eenmaal in het hoofd van de mens. Maar toch werkt het bij de zoektocht naar talent toch net even iets anders. Probeer eens niet te luisteren naar je gevoel. Ga op zoek naar feiten en cijfers. Waar is de betreffende medewerker goed in? Waar blijkt dat uit? Kan je dit goed onderbouwen met concrete voorbeelden? Zo kan je ervoor zorgen dat iedereen op de juiste plek zit om zijn/haar talent te kunnen ontwikkelen.

Motivatie

Een onderwerp dat onlosmakelijk verbonden is aan het vinden van talent, is motivatie. Over dit onderwerp schreven we al eerder een blog. Hebben jouw medewerkers een goede motivatie? Werken zij met veel enthousiasme? Dan is de kans zeker aanwezig dat daar jouw talent ligt. Uit een wereldwijd onderzoek van Fortune blijkt dat bij 85% van de organisaties de motivatie van medewerkers sterk afneemt nadat zij zes maanden in dienst zijn. Wanneer zij beginnen met werken zijn zij erg enthousiast, maar daarna neemt dit enthousiasme snel af. Hoe kan je dit proces veranderen? Daag je medewerkers uit. Laat ze eigen doelen stellen en elkaar feedback geven. Maak werken leuk! Uit onderzoek blijkt namelijk dat factoren als geld weinig bijdragen aan de motivatie van medewerkers. Saai werk blijft saai werk. De beste manier om medewerkers te motiveren is door ervoor te zorgen dat ieder poppetje op de juiste plek wordt ingezet. Iedereen wil tenslotte de baan van zijn/haar dromen, waar hij/zij optimaal kan presteren.

Gratis masterclass: stap voor stap naar een nieuwe HR-cyclus

Op zoek naar een nieuwe HR-cyclus? Tijdens deze masterclass nemen we je stap voor stap mee naar een cyclus gericht op groei en ontwikkeling van medewerkers.

Vragen, vragen, vragen

Om ervoor te zorgen dat iedere medewerker op de juiste plek wordt ingezet, is het belangrijk om ieder van hen mee te nemen in dit proces. Wat vindt de medewerker? Waar denkt hij/zij dan zijn/haar talenten liggen? Wat vindt hij/zij het leukst om te doen? Ik geef je een lijstje met vragen die je hem/haar kan stellen:

  1. Waar krijg jij energie van in je werk?
  2. Waarvoor vragen anderen jou om hulp?
  3. Wat zien anderen als jouw talent?
  4. Wat gaat jou gemakkelijk af?
  5. Wat onderscheidt jou van anderen?