De 7 belangrijkste voordelen van 360 graden feedback (+ infographic)

360 graden feedback is een methode waarbij je feedback vraagt aan verschillende mensen. Dit kunnen zowel collega’s als externen, zoals bijvoorbeeld klanten of leveranciers zijn. Al een aantal jaar ervaren verschillende organisaties de voordelen van deze manier van feedback vragen. In het begin werd dit gedaan met pen en papier, later in excel-bestanden en tegenwoordig gaat het heel gemakkelijk in een online tool als Treams . Door 360 graden feedback te vragen krijg je een compleet beeld van de ontwikkeling die iedere medewerker doormaakt. Hoewel 360 graden feedback veel voordelen heeft, wordt het in menig organisatie helaas nog niet ingezet. In deze infographic zetten we de voordelen voor je op een rijtje. Wil je meer weten? Lees dan zeker even verder onder de infographic.

1. 360 graden feedback verhoogt het zelfbewustzijn.

Heb je ooit een leider horen zeggen dat hij/zij aan de top is gekomen door ‘gewoon te doen wat hij/zij dacht te moeten doen’? Waarschijnlijk niet. Naast dat zij waarschijnlijk de drive en ambitie hebben om aan de top te komen, zouden ze niet zijn waar ze nu zijn zonder feedback van anderen. Feedback helpt bij het overbruggen van de kloof tussen hoe werknemers over zichzelf denken en hoe anderen over hen denken. Doordat je een volledig rapport krijgt en je je eigen beeld vergelijkt met het beeld van anderen zie je waar je sterke punten liggen, maar zeker ook waar je ontwikkelpunten liggen. Dit geeft de medewerker inzicht in hun gedrag en prestaties en hoe dit op anderen overkomt. Op basis daarvan kan je je persoonlijk ontwikkelplan samenstellen.

2. Door 360 graden feedback weten leidinggevenden beter hoe medewerkers presteren.

Leidinggevenden zitten namelijk (in de meeste gevallen) niet 24 uur per dag op je lip. Door 360 graden feedback te vragen aan collega’s en externen (bijvoorbeeld klanten en leveranciers) krijgen leidinggevenden een beter en completer beeld van de prestaties van iedere medewerker. Zo kunnen zij beter begrijpen welke persoonlijke en organisatorische ontwikkelingsbehoeften er zijn binnen de organisatie en kunnen zij eerder ontdekken waarom een samenwerking goed, of juist niet goed gaat. Bovendien vinden veel medewerkers dat 360 graden feedback veel nauwkeuriger is en meer reflecteert op hun prestaties dan feedback van een leidinggevenden alleen. Tot slot scheelt het de leidinggevenden veel tijd wanneer er feedback uit verschillende hoeken komt. Dit komt doordat zij dan niet meer zelf een ‘oordeel’ hoeven te vellen over iedere medewerker.

E-book: Feedback

Wil jij aan de slag met feedback? In dit e-book geven we je inspiratie, handvatten en tips&tricks om ook van jou een feedbackpro te maken.

E-book feedback

3. Door 360 graden feedback ontdekken medewerkers hun blinde vlekken

Wanneer jij denkt dat je iets goed doet, maar niemand jou ooit vertelt dat je dit niet goed doet, dan ga je het ook niet aanpassen. Omdat je bij 360 graden feedback feedback krijgt van meerdere mensen, kunnen medewerkers ontdekken waar deze blinde vlekken liggen. Het blootleggen van de blinde vlekken zijn belangrijk voor verbetering. Heb je inzicht in de blinde vlekken? Pas dan kan je je focussen op hoe je dit gedrag kan verbeteren.

4. 360 graden feedback zorgt voor meer openheid en vertrouwen en daardoor tot betere teamprestaties

Door middel van 360 graden feedback leren teams effectiever samen werken. Dat zij elkaar moeten ‘beoordelen’ zorgt voor meer verantwoordelijkheid en vertrouwen. Wanneer er meer vertrouwen heerst binnen een team, is het beter in staat om sneller doelen te bereiken. Daarnaast zorgt 360 graden feedback ervoor dat de communicatie binnen het team een enorme boost krijgt, wat uiteindelijk ook weer leidt tot betere teamprestaties.

5. 360 graden feedback zorgt voor meer persoonlijke groei

Organisaties zijn niet langer meer verantwoordelijk voor de groei en ontwikkeling van medewerkers. Deze verantwoordelijkheid ligt steeds meer bij de medewerker zelf. Door middel van feedback vanuit verschillende hoeken weten medewerkers beter waar hun ontwikkelbehoeften liggen.

6. 360 graden feedback vermindert discriminatie

Wanneer er slechts door één persoon feedback wordt gegeven, kan het nog wel eens gebeuren dat deze persoon je feedback geeft op basis van persoonlijke voorkeur. Heb je niet zo’n goede klik met die persoon, dan kan het zomaar zijn dat je slechte feedback krijgt, ondanks dat je prestaties wellicht heel goed zijn. Wanneer feedback komt van verschillende personen in verschillende functies en van verschillende afdeling, wordt discriminatie op grond van ras, leeftijd, geslacht enzovoorts verminderd. Zo wordt er écht beoordeeld op prestaties en niet op de persoon zelf.

7. 360 graden feedback verbetert de prestaties van medewerkers

Al voorgaande punten leiden tot dit laatste, en misschien wel belangrijkste punt. 360 graden feedback is, mits het goed wordt geïmplementeerd, één van de krachtigste middelen om prestaties van medewerkers te verbeteren. Uit onderzoek van Gallup blijkt dan ook dat medewerkers die goede feedback ontvangen 15,9% betere omzetcijfers halen dan medewerkers die geen feedback ontvangen. Doordat je medewerkers eigenaarschap geeft over hun eigen ontwikkeling, zorgt het voor een hogere betrokkenheid. Daarnaast wordt het beoordelingsmoment, door continu te weten waar je staat, een stuk minder spannend dan het was zonder 360 graden feedback. We zeggen dan ook wel dat een medewerker hun eigen beoordeling moet kunnen schrijven. Daar moeten geen verrassingen in zitten. Door het vragen van 360 graden feedback krijgen medewerkers een startpunt voor hun ontwikkeling van nieuwe vaardigheden. Zo weten ze bijvoorbeeld op welke (sterke) punten zij moeten voortborduren en welke (zwakke) punten zij verder moeten ontwikkelen of verbeteren.

8. Hoe kan een tool je hierbij helpen?

Uiteraard wil je dat dit gehele proces van 360 graden feedback vragen makkelijk wordt gemaakt en vastgelegd kan worden zodat je er op een later moment nog eens naar terug kan kijken. Een 360 graden feedback tool als Treams kan je daar bij helpen. Een paar voordelen van een online tool als Treams:

  1. Alle feedback is vastgelegd in één online omgeving. Zo kan je op ieder moment je feedback uit het verleden terugkijken.
  2. Er worden herinneringsmails gestuurd wanneer de ander het feedbackverzoek nog niet heeft beantwoord. Dit zorgt ervoor dat een feedbackverzoek vrijwel altijd wordt beantwoord.
  3. Wanneer alle respondenten hebben gereageerd op een feedbackverzoek, krijgt zowel de medewerker als de manager een rapportage met de gegeven feedback. Zo heb je in één overzicht inzicht in de sterke punten en je ontwikkelpunten die als basis dienen voor het persoonlijk ontwikkelplan van iedere medewerker.
  4. Door middel van een tool kan je op ieder moment 360 graden feedback vragen. Met behulp van de mobiele app van Treams kan je dit overal doen waar je maar wilt, zoals onderweg of thuis op de bank.
  5. Om Treams te kunnen gebruiken heb je geen complexe software nodig die gedownload moet worden op de computer. Het enige dat je nodig hebt is een internetverbinding en een browser. Treams is namelijk volledig web-based.
  6. Door middel van meer dan 100 voorbeeldvragen helpt software je bij het stellen van de juiste vragen waardoor je de meest waardevolle feedback terugkrijgt.
  7. In Treams kan je verschillende templates met vragenlijsten klaarzetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan templates per afdeling. Zo wordt het nóg makkelijker om een feedbackverzoek te versturen.
  8. Persoonlijke e-mails! Bij je feedbackverzoek kan je een persoonlijke boodschap typen waarin je bijvoorbeeld toelichting geeft over het verzoek.
  9. De software van Treams is volledig gebouwd op basis van de wensen van gebruikers. Het is eenvoudig te begrijpen zodat je met een paar klikken op de knop feedback kan vragen.
  10. Gebruik je de feedbackmodule samen met de doelenmodule ? Dan vraag je heel eenvoudig feedback op je gestelde doelen.