De 5 belangrijkste voordelen van een feedback tool

Een traditionele performance cyclus met een vaste routine van voortgangs- en beoordelingsgesprekken past niet meer bij de meeste organisaties van deze tijd. Organisaties willen namelijk continu in gesprek zijn met medewerkers over persoonlijke ontwikkeling en twee of drie keer per jaar volstaat niet meer. Ze willen medewerkers aan het roer zetten van hun eigen ontwikkeling en feedback doet daarbij haar intrede. Feedback is namelijk het ideale instrument om elkaar beter te maken. De opkomst van online tooling voor het vragen en geven van feedback is daarom ook niet heel gek. Maar waarom zou je een feedback tool inzetten wanneer je ook live feedback kan geven?

1. Aandacht!

Zie feedback schrijven ook wel als langzaam denken. Het is een vorm van aandacht voor elkaar om de tijd te nemen en de juiste woorden te vinden. Natuurlijk wil feedback via een online tool niet zeggen dat je elkaar geen face to face feedback meer mag geven. Natuurlijk is het belangrijk dat medewerkers na het geven van feedback live met elkaar in gesprek gaan om verder de diepte in te gaan. Geven medewerkers complimenten? Dan is het extra leuk om dit compliment achteraf in de app te zetten zodat de ander het later nog eens terug kan lezen.

2. Alles in één online omgeving

Natuurlijk kunnen medewerkers heel gemakkelijk feedback of complimenten geven via WhatsApp, Asana, Google Hangouts of een andere tool. Het nadeel hiervan is dat het allemaal verspreid is. In een online feedback tool hebben zowel de medewerker als de manager alle gegeven, gevraagde en ontvangen feedback in één compleet overzicht. Zo kunnen medewerkers op ieder moment hun feedback uit het verleden terugkijken. Daarnaast krijgen medewerkers na het ontvangen van 360 graden feedback een rapportage met daarin een samenvatting. In deze samenvatting wordt hun zelfbeeld vergeleken met de feedback die zij van anderen hebben gekregen. Hierdoor hebben zowel medewerkers als managers in één overzicht inzicht in de sterke punten en de ontwikkelpunten die als basis dienen voor het persoonlijk ontwikkelplan en -gesprek van de medewerker.

Benieuwd hoe een feedbacktool eruit ziet?

In onze klikbare demo geven we je een rondleiding in onze feedbacktool!

Treams mobiele app

3. Overal en altijd

Door middel van een feedbacktool kunnen medewerkers op ieder moment van de dag (360 graden) feedback vragen en geven. Met behulp van de mobiele feedback tool kan dit ook nog eens overal waar medewerkers maar willen. Bijvoorbeeld thuis op de bank of onderweg in de trein. Dit maakt het vragen en geven van feedback een stuk laagdrempeliger. Om een feedback tool als Treams te kunnen gebruiken heb je geen complexe software nodig. Het enige is een internetverbinding en een webbrowser of een app op je mobiele telefoon. Treams is namelijk volledig web-based.

4. Stel de beste vragen

Een feedback app kan je helpen bij het stellen van de juiste feedbackvragen waardoor je de meest waardevolle feedback terugkrijgt. In Treams doen we dit onder andere door middel van meer dan 100 voorbeeldvragen. Ook kunnen organisaties verschillende templates met vragenlijsten klaarzetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan templates per afdeling of functiegroep. Zo wordt het nóg makkelijker om een feedbackverzoek te versturen. Daarnaast kan je een persoonlijk bericht toevoegen en een deadline meegeven aan een feedbackverzoek. Doordat de feedback app herinneringen geeft, vergeten medewerkers nooit te reageren op een feedbackverzoek.

5. Feedback ter ondersteuning van je doelen

Feedback is bedoeld om elkaar beter te maken. Via een online feedbacktool kunnen medewerkers feedback vragen op de doelen die zij hebben gesteld. Zo kunnen collega’s gericht feedback geven en maken zij elkaar iedere dag een beetje beter.