Wanneer ben je een goede manager? Iris Zonneveldt in de uitzending bij BNR nieuwsradio.

Onlangs werd Iris Zonneveldt (CEO Treams) uitgeroepen tot Jong Management Ondernemer van het jaar 2019. Door BNR Nieuwsradio werd zij uitgenodigd in het programma ‘Ask me anything’. Jörgen Raymann vroeg haar en Marcel Wintels, directeur van De Baak, het hemd van het lijf over onderwerpen als: ‘goed management’, ‘hoge salarissen van topmanagers’ en ‘de rol van HR’.Ben je benieuwd hoe Iris hier tegenaan kijkt? Lees dan snel verder.

Wat voor een manager ben jij?

“Ik maak zelf het onderscheid tussen een manager en een leider. In mijn ogen is een manager iemand die ín het systeem en ín het bedrijf werkt. Een leider is iemand die áán het systeem en áán het bedrijf werkt. Ik zie mezelf niet per se als een goede manager, want ik ben in eerste instantie ondernemer. Maar ik vind mezelf wel een goede leider!”

Wanneer ben je een goede manager?

“Een goede manager is in mijn ogen iemand die goed in het ‘nu’ is, die de doelen van de organisatie helder heeft en in staat is om een team goed te laten werken. Iemand die zich écht richt op het team, die mensen durft aan te spreken en die duidelijk is over de verwachtingen. Het is in mijn ogen vooral belangrijk dat een manager de vertaalslag kan maken van lange termijn doelen naar het nu. Bij Treams hebben we doelen voor 2030. Deze hebben we teruggebracht naar doelen voor 2020 en doelen voor ieder kwartaal. Zo weet iedere medewerker waar we samen naartoe werken en kunnen zij hun persoonlijke doelen daarop aanpassen.”

Is een manager verantwoordelijk voor het geluk van een medewerker?

“Een medewerker is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar geluk. Iedereen haalt ergens anders geluk uit. Het is gewoon heel verschillend per persoon of je intens gelukkig wordt je werk, dat hangt af van je drijfveren. Als ik dit vertaal naar werkplezier dan ligt daar wel een taak voor managers. Het is van belang dat het werk op een fijne, leuke en prettige manier plaatsvindt. Een manager kan deze voorwaarden scheppen.”

Functioneert een team ook als een manager niet goed functioneert?

“Ik denk zeker dat een team goed kan functioneren als een manager niet goed functioneert. Wat ik heel gaaf vind is een manager die ondanks zijn of haar positie fouten durft te maken en kwetsbaar durft te zijn. Als je fouten maakt wil absoluut niet meteen zeggen dat je niet goed functioneert. Van fouten leer je veel meer dan van een succesvol voorbeeld. Een manager is namelijk ook maar een mens. Daarnaast is feedback naar de manager toe vanuit het team ook heel belangrijk.”

Is het zo dat millennials andere kwaliteiten zoeken in een manager?

“Millennials zijn over het algemeen meer op zoek naar beleving en zingeving.In hun opvoeding kregen vaak te horen dat ze bijzonder en speciaal zijn. Daarnaast verwachten ze veel vaker feedback op hoe ze het doen en willen continue bevestiging.”

Presteren topmanagers beter bij hoge salarissen?

“Ik kan me niet voorstellen dat als je vijf ton verdient, je met een salaris van zes ton (nog) harder gaat lopen. Zelf ben ik niet gedreven door geld. Ik zou niet harder werken voor een hoger salaris. De manier waarop ik mijn bedrijf leid is niet gericht om continu winst te maken, maar om waarde toe te voegen voor klanten en de mensen om me heen. Dat is mijn manier om een wereldje te maken waar ik heel blij van word.”

Zijn hoge salarissen voor topmanagers terecht?

“Soms is het terecht dat iemand veel verdiend, bijvoorbeeld als je expert bent in een bepaald vakgebied of unieke kwaliteiten hebt. Vaak vind ik zeer hoge salarissen niet per se te verantwoorden en vind ik het juist een kracht van een manager als geld niet bovenaan je lijstje staat.”

Wat is de taak van HR binnen een organisatie?

“HR is verantwoordelijk voor de vertaling van de bedrijfsstrategie naar de medewerkers. De rol van HR verandert steeds meer en wordt in deze tijd steeds belangrijker. Hoe zorgen we er met alle technologie van nu voor dat we ook nog mens blijven? De telefoon wegleggen en echt contact maken met elkaar. Met elkaar in gesprek gaan.”

Tooling ondersteunt de dialoog!

“Een tooling als Treams ondersteunt die gesprekken die je met elkaar hebt op de werkvloer. Je kunt hiermee veel beter en gerichter gesprekken voeren, maar ook veel beter monitoren wat iemands ontwikkeling is of waar je het met elkaar over zou moeten hebben.”

Mocht je de volledige uitzending van BNR Nieuwsradio terug willen luisteren, klik dan hier.