7 feiten over feedback die je nog niet wist (+ infographic)

Erkenning van werknemers is een van de dingen die vaak nog over het hoofd wordt gezien, zelfs door leidinggevenden. Echter is de belangrijkste reden dat mensen van baan switchen dat zij zich niet genoeg gewaardeerd voelen. En dat is natuurlijk niet wat je wilt. Deze schokkende feiten bewijzen hoe groot de noodzaak voor feedback is. Wil je weten hoe jij op deze feitjes kan inspelen? Lees dan zeker verder onder de infographic:

1. Feedback van managers

72% van de medewerkers denkt dat hun prestaties aanzienlijk zullen verbeteren wanneer hun managers kritische feedback zouden geven.

Ondanks veel managers bang zijn dat hun medewerkers hun baan gaan verlaten, doen zij vaak nog te weinig om ze te proberen te behouden. En ondanks medewerkers vanuit alle kanten laten blijken dat zij meer feedback willen ontvangen, lijken veel managers hier geen gehoor aan te geven. De reden hiervoor is dat veel managers vaak moeite hebben met het geven van (kritische) feedback. Zij zijn bang dat medewerkers ontmoedigd raken en laten het daarom liever achterwege. Dit komt doordat feedback in het verleden altijd beladen is geweest met emoties zoals angst en vecht- of vluchtgedrag. Ons advies is dan ook om eerst een veilige en vertrouwde cultuur te creëren waarin iedereen zich bewust is van de voordelen van feedback. Staat deze cultuur? Dan is het voor iedereen een stuk makkelijker om feedback te geven en ontvangen.

2. We krijgen nog te weinig feedback

19% van de medewerkers zegt regelmatig feedback te krijgen.

Ondanks we zo’n grote behoefte hebben aan feedback, wordt het nog veel te weinig gegeven. Slechts 19% van de Millennials zegt regelmatig feedback te krijgen. In veel organisaties krijg je maar één(!) keer per jaar, tijdens je beoordelingsgesprek , feedback. Maar hoe vaak zou je dan wél feedback moeten geven/krijgen? Het antwoord: regelmatig. En of dat nou iedere week is of iedere maand, dat verschilt per medewerker. Aan de manager en collega’s de taak om te begrijpen welke medewerker wanneer feedback nodig heeft.

Bij Treams vragen we elkaar minimaal 4 keer per jaar om feedback ter afsluiting van het kwartaal en ter voorbereiding van het volgende kwartaal. Dit doen we met behulp van onze feedbacktool. Ook sturen tussendoor nog snelle feedbackverzoekjes, met bijvoorbeeld één vraag, of geven we elkaar een compliment. Daarnaast hebben we iedere twee weken een 1-op-1 gesprek met onze manager om te bespreken hoe het gaat en wat nog beter kan.

3. Het begint bij feedback vragen

15% van de medewerkers vraagt regelmatig om feedback

We kunnen hard roepen dat we feedback belangrijk vinden, maar als we zelf geen feedback vragen, zal de ander ook niet snel feedback geven. Het begint namelijk allemaal bij het vragen van feedback. Feedback geven is namelijk eng. Dit komt omdat we ergens bij willen horen en het graag voor anderen goed willen doen. Zodra mensen ons vertellen wat we niet goed doen, verzetten we ons en worden we boos. De angst om feedback te geven kan heel makkelijk weg worden genomen door te focussen op het vragen, in plaats van het geven van feedback. Wanneer je feedback vraagt stel je jezelf open voor de (eerlijke) mening van de ander.

4. Kritische feedback is de brandstof voor verbetering!

57% van de medewerkers geeft de voorkeur aan kritische feedback

Complimenten geven is een stuk makkelijker dan feedback geven. We kunnen echt wel vertellen wat de ander goed doet. Toch geeft de meerderheid de voorkeur aan kritische feedback. Wanneer je alleen lovende woorden uitspreekt, zal dit de ander niet helpen in zijn/haar ontwikkeling. Er is altijd iets te verbeteren. Over het algemeen willen medewerkers vooruitgang boeken. Daarbij helpt het om feedback te krijgen op verbeterpunten. Dat wil natuurlijk niet zeggen je nooit meer complimenten mag geven, zeker niet! Maar kritische feedback maakt dat de ontvanger weet wat hij/zij nog beter kan gaan doen.

5. Harder en productiever werken door feedback

79% van de medewerkers geeft aan dat zij door het regelmatig krijgen van feedback harder én productiever zullen werken.

Eerlijke feedback die gericht is op ontwikkeling kan de prestaties van medewerkers verbeteren, stress verminderen en productiviteit verhogen. Het blijkt zelfs dat bedrijven waarin geen feedback gegeven wordt twee keer zo snel achteruitgaan in productiviteit dan bedrijven waarin wel regelmatig feedback gegeven wordt. In organisaties met een feedbackcultuur heerst een veilige en vertrouwde sfeer en dat maakt dat er ruimte is voor eerlijke gesprekken. Medewerkers kunnen het gesprek aangaan zonder het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten verdedigen. Deze positieve sfeer zorgt voor betere prestaties en minder miscommunicaties of onenigheden en dus zullen medewerkers productiever werken. Daarnaast kan je veel sneller inspelen op innovaties en help je elkaar actief om samen iedere dag een beetje beter te worden.

6. Werknemers die regelmatig erkenning krijgen zullen minder snel ontslag nemen

Wanneer gesprekken tussen de manager en medewerker beter worden en er meer feedback wordt gegeven/gevraagd, wordt ieder contactmoment omgezet in een mogelijkheid om te groeien, ontwikkelen en leren. De kans om te ontwikkelen zorgt voor meer werkgeluk en uiteindelijk dus voor meer behoud binnen de organisatie. Daarnaast krijgen medewerkers een groter gevoel van autonomie en controle wanneer zij de leiding mogen nemen over het vragen van feedback. Tot slot gaat het snel vervelen wanneer je niet weet of het werk dat je doet goed of niet goed is. Krijgen we geen erkenning, dan zullen we sneller op zoek gaan naar iets anders.

7. Medewerkers van wie de organisatie tools gebruikt voor feedback voelen zich meer gewaardeerd.

Met behulp van een online feedbacktool kan je op ieder moment van de dag, waar je maar wilt, feedback vragen en geven. Doordat alle feedback verzameld is in één overzicht kan je het op een later moment gemakkelijk terugkijken. Daarnaast kan je met een klik op de knop één feedbackverzoek versturen naar verschillende mensen ( 360 graden feedback ).