Groei is voor iedereen, dat is waar we bij Treams in geloven. Het levert ruimte, energie, creativiteit en plezier op voor mensen, teams en organisaties. In een groeiende organisatie ontstaat er ruimte voor medewerkers om te groeien en te ontwikkelen. Leer meer over Treams...

Wil je ook niets missen?

  • LinkedIn - White Circle

Benieuwd hoe onze tool eruit ziet?

Wat betekent talent?

Wat is talent?

Talent is een woord dat vaak wordt gebruikt. Maar wat betekent talent nou eigenlijk? In veel gevallen is talent een synoniem voor ‘intelligentie’, slim zijn of ergens goed in zijn. In andere gevallen wordt het gebruikt als een ander woord voor ‘atletisch’, bijvoorbeeld in de sportwereld. Vaak kunnen mensen gemakkelijk wegkomen zonder de precieze definitie van talent te weten, we snappen vaak toch wel wat er wordt bedoelt. Maar wat is nou echt de betekenis van talent? Dat weten veel mensen niet. Want wat heeft er nou precies voor gezorgd dat die ene persoon tot de wereldtop van voetballend Nederland behoort? En wat maakt die ene medewerker nou zo onderscheidend in zijn/haar vakgebied? Het vinden voor een definitie van talent (op de werkvloer) is erg lastig. 

 

Het woord talent is de laatste jaren op de werkvloer steeds populairder geworden, en dan vooral op HR-afdelingen. Functietitels als ‘chief talent officer’ en ‘talent acquisition’ schoten als paddenstoelen uit de grond. Op de werkvloer kan talent de aangeboren of beheerde vaardigheden beschrijven, maar het wordt ook gebruikt om goed presterende medewerkers te beschrijven. De exacte betekenis van talent op de werkvloer hangt dus af van de context en het referentiepunt.

 

Hoe vind je talent?

In de snel veranderende wereld willen bedrijven de ‘war for talent’ winnen. Echter hebben veel organisaties moeite met het aantrekken van talent. Het doel is om medewerkers met een hoog potentieel te vinden die zullen bijdragen aan het behalen van de bedrijfsdoelen. In deze ‘war for talent’ is het belangrijk dat je ten eerste weet waar je naar op zoek bent. Maak een lijstje met eigenschappen die deze (nieuwe) medewerker zou moeten hebben. Zorg ervoor dat deze eisen realistisch zijn en maak onderscheid tussen must-haves en nice-to-haves. Ten tweede is het goed om verder te kijken dan opleiding en werkervaring. De fit met cultuur is veel belangrijker. Kijk ook naar hobby’s en persoonlijke eigenschappen.Ten derde is het cruciaal om tijdens de sollicitatieprocedure de juiste vragen te stellen. Dus ook vragen die gaan over vaardigheden en talent. Tot slot is het belangrijk om te focussen op de mentaal sterke punten van de kandidaten. Zoals de wil om te groeien, veerkracht en mindset. Dat zijn namelijk belangrijke onderdelen van talentontwikkeling.

Afbeeldingen website 2019-42.png

Benieuwd hoe een tool je kan helpen bij talent management?

Bekijk het in onze gratis demo video!

Wat is talent management?

Talent Management gaat over hoe je als organisatie omgaat met het aanwezige talent en de mogelijkheid geeft om talent te ontwikkelen. Talent Management is niet alleen weggelegd voor een selecte groep ‘high potentials’. Het gaat namelijk over hoe je het aanwezige talent verder kan ontwikkelen. Aan de organisatie de taak om dit te faciliteren en de juiste omstandigheden te creëren waarin het talent van iedere medewerker kan worden ontdekt en verder kan worden ontwikkeld.