Complimentenmeisjes: “Een blijk van waardering is enorm waardevol en heeft een groot effect.”

Doe je iets fout? Of gaat iets niet helemaal lekker? Dan zal je het snel genoeg te horen krijgen. Maar wanneer iets heel goed gaat, zul je daar ongetwijfeld minder mensen over horen. Waarom? Velen hebben geen flauw idee van wat een compliment met iemand kan doen. Toch zijn mensen op zoek naar erkenning. Dat weten Gwen van Zaane en Bibi Smink maar al te goed. 12 jaar geleden begonnen zij met ‘Complimentenmeisjes’, wat een groot succes bleek te zijn. Wij spraken hen over het geven van complimentjes.

Het begon allemaal 12 jaar geleden. “We zijn opgeleid als kunstenaars aan Willem de Kooning in Rotterdam en werkten vanaf dat moment samen. Soms was het toegepaste kunst, soms voornamelijk op de lach. Met oud en nieuw 12 jaar geleden schreven we onze eerste complimenten aan gasten van De Melkweg. Dat bracht verdieping en smaakte naar meer.” Inmiddels zijn Gwen en Bibi allang niet meer alleen. Samen met 21 jonge vrouwelijke ZZP-ers maken ze werk van het geven van complimenten, letterlijk dus. “Wij geloven dat door waardering en bewondering uit te spreken een groot cadeau gegeven wordt: de ontvanger wordt krachtiger en ontwikkelt een grote waardering naar zichzelf. Door een verhoogd zelfvertrouwen kan je nog meer groeien als mens, weerbaarder worden en veerkrachtiger met tegenslagen omgaan. Daarnaast geloven wij dat een tevreden en meer voldaan mens in staat is om liefdevoller in het leven te staan. Dat laatste reikt verder dan eigen kring, dat resoneert door in een samenleving.”

Gwen en Bibi vertellen over onderzoeker Dr. Norihiro Sadato. Onder leiding van het National Institute for Physiological Sciences ontdekte hij samen met zijn team dat er een bepaald deel binnen je hersenen (we zullen je de wetenschappelijke termen besparen) wordt geactiveerd wanneer we een compliment krijgen. Dit deel van de hersenen is betrokken bij de controle van bewegingen en bij enkele cognitieve en emotionele functies. Het onderzoek wees uit dat wanneer dit deel geactiveerd is, de persoon wordt aangemoedigd om beter te presteren. Gwen en Bibi vertellen verder: “Volgens Dr. Sadato is het krijgen van een complimentje zelfs eenzelfde sociale beloning als het ontvangen van een beloning in de vorm van geld. De hoeveelheid dopamine, een chemische beloningsstof, neemt toe en daardoor krijgen we een goed gevoel. Ook wordt door dat chemische stofje ons geheugen versterkt.” Het is dus wel degelijk bewezen dat complimenten bijdragen aan persoonlijke groei.

Maar waar komt dit allemaal vandaan? Van nature willen we graag erkenning krijgen. En vooral bij de toekomstige generaties wordt dit steeds belangrijker. Een compliment van een collega die heeft gezien wat je kan is een enorme motivator. “Een blijk van waardering is enorm waardevol en heeft een groot effect. Wij, Nederlanders, zijn in de huidige maatschappij erg streng voor onszelf, leggen de lat hoog en hebben hoge verwachtingen. Het geven van een compliment is een moment van rust, dankbaarheid en erkenning. Wat ons betreft onmisbaar!” vertellen Bibi en Gwen. Het is dan ook echt niet raar dat mensen verschillend reageren. “De een bedankt ons ter plekke uitbundig met knuffels en kussen en laat het aan iedereen lezen, de ander bloost verlegen of geeft een voorzichtige knipoog. En natuurlijk gebeurt het ook wel eens dat iemand ervan volschiet, dat is niet erg, dat is mooi en mag er zijn. Laatst hadden we een dame die we niet helemaal konden pijlen. Het compliment werd snel weggestopt, maar een aantal dagen later wist ze ons via de mail te vinden. Ze bedankte ons en vertelde dat het inzage gaf in hoe zeer het haar had geraakt en hoe blij ze ermee was.”

Gwen en Bibi sluiten af met twee waardevolle tips: “De beste manier om een compliment te geven is door heel opmerkzaam te zijn en écht te kijken naar wie er voor je staat. Zet je zintuigen open, wees oprecht en specifiek. Als het gaat om complimenten ontvangen is het belangrijk om het niet te weerleggen of relativeren, maar aan te nemen en dank je wel te zeggen.”


Feedback, Een hot topic. Of het nou digitaal of fysiek is, steeds meer bedrijven zijn er mee bezig. Het wordt tegenwoordig vaak zelfs gezien als dé manier om teamwork te verbeteren en personen optimaal te laten groeien en ontwikkelen. Wil jij nou aan de slag met feedback? In dit magazine geven we je inspiratie, handvatten en tips&tricks om ook van jou een feedbackpro te maken.