Human Resource Management betekenis

Wat is Human Resource Management?

Human Resource Management, een hele mond vol, maar wat is nou eigenlijk de betekenis? Human Resource Management is het vakgebied van het werven, inhuren, inzetten en managen van medewerkers voor/binnen een organisatie. Hierbij horen bijvoorbeeld ook training en ontwikkeling, beoordeling van prestaties, compensatie, motivatie en welzijn. Human Resource Management wordt vaak aangeduid als ‘HRM’, 'HR' of ‘Human Resources’. Binnen de Human Resource Management afdeling vallen verschillende functies zoals salarisadministratie, personeelsadministratie, werving & selectie, introductie, opleiden en ontwikkelen, beoordelen en belonen. De Human Resource Management afdeling is meestal verantwoordelijk voor het opstellen, uitvoeren en managen van het beleid voor medewerkers en de relatie van de organisatie met haar medewerkers.

Waarom is de Human Resource Management afdeling belangrijk binnen een organisatie?

Achter de productie van ieder product en iedere dienst schuilen de inspanningen van een mens. Tot nu kan geen enkel product of dienst ontwikkeld of verbeterd worden zonder de hulp van de mens, en dus is de mens het belangrijkste arbeidskapitaal van een organisatie. De Human Resource Management is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers binnen komen, zich goed voelen, bezig kunnen zijn met groei en ontwikkeling, optimaal kunnen presteren en dat alles voor het personeel goed geregeld is. Daarnaast zijn Human Resource Management afdelingen vaak ook verantwoordelijk voor de cultuur en de ontwikkeling van de organisatie. Zij moeten ervoor zorgen dat de missie, visie en waarden van de organisatie worden geleefd en uitgedragen door de medewerkers. Lukt dit? Dan zal dit zorgen voor meer betrokkenheid onder de medewerkers en uiteindelijk tot minder verloop.

 

De veranderende rol van Human Resource Management

De afgelopen jaren heeft de Human Resource Management afdeling binnen veel organisaties een belangrijkere taak gekregen. Voorheen werden de taken van de Human Resource Management afdeling bepaald door de mensen op de werkvloer. Door de krapte in de arbeidsmarkt willen medewerkers steeds meer maatwerk en meer bezig zijn met hun persoonlijke ontwikkeling. Tegenwoordig zijn de Human Resource Management afdelingen daardoor steeds minder operationeel en administratief. Human Resource Management moet steeds meer toegevoegde waarde leveren en dat is dan ook de reden dat ze steeds vaker zelf aan de directietafel zitten en meepraten over processen en bedrijfsoplossingen die de organisatie verbeteren. Het is de taak van Human Resources om het aanwezige talent te herkennen, dit op de juiste plek in te zetten én te ontwikkelen in de richting van de organisatiedoelen. Om dit te kunnen bereiken is het belangrijk dat het HR-beleid onlosmakelijk verbonden is aan het strategische beleid van de organisatie. 

 

Daarnaast vraagt deze nieuwe rol om statistieken en cijfers. Door de opkomende technologie binnen Human Resource Management wordt de menselijke kant steeds belangrijker. Het zijn namelijk de mensen die centraal staan bij bedrijfssuccessen. Door gebruik te maken van Performance Management Software combineer je het beste van beide werelden. Performance Management Software geeft inzicht in groei, ontwikkeling, talent en potentieel van medewerkers én ondersteunt bij het signaleren van bijzonderheden. Zo kan je veel sneller inspelen op innovaties en veranderingen.

HR in 2020: Persoonlijke ontwikkeling gaat boven functie, carrière en bdrijf (5 tips)

In 2020 is persoonlijke ontwikkeling nog belangrijker dan het al was. Medewerkers zijn voortdurend op zoek naar hoe iet sneller, beter en nog makkelijker kan. Kunnen zij niet genoeg ontwikkelen? Dan zullen zij snel uitgekeken zijn en je organisatie verlaten.

Verlaag je verzuimpercentage door bevlogen en betrokken medewerkers

Steeds meer medewerkers vallen uit met burn-out klachten. Ze zijn emotioneel uitgeput en voelen zich 'leeg' na een dag werken. Door bevlogen en betrokken medewerkers voorkom je dit. Maar hoe zorg je voor bevlogen en betrokken medewerkers?

Meer lezen over human resource management?

Groei is voor iedereen, dat is waar we bij Treams in geloven. Het levert ruimte, energie, creativiteit en plezier op voor mensen, teams en organisaties. In een groeiende organisatie ontstaat er ruimte voor medewerkers om te groeien en te ontwikkelen. Leer meer over Treams...

Wil je ook niets missen?

  • LinkedIn - White Circle

Benieuwd hoe onze tool eruit ziet?