Doelen bereiken: “Als je doet wat je moet doen, zal je bereiken wat je wil bereiken.”

Dr. Alex Klein vertelt ons dat hij lang geleden werkte als watersportleraar in de Verenigde Staten. In het sportkamp waar hij lesgaf werkte een Hongaarse jongen waarmee hij aan de praat kwam. Hij vertelde Alex dat hij niet kon zwemmen en daar iedere zomer om werd uitgelachen door zijn vrienden. Hij wilde zo graag leren zwemmen. Alex vertelde hem: “Als je doet wat je moet doen, zal je bereiken wat je wil bereiken.”

Zo gezegd, zo gedaan. Na werktijd kwam de jongen bij Alex en hij leerde hem zwemmen. Eerst met een reddingsvest, in het ondiepe, daarna met een zwemplankje in het diepe. Iedere dag kwam hij bij Alex. Na één zomer was zijn doel bereikt en kon de jongen zwemmen. Het perfecte voorbeeld van ‘als je doet wat je moet doen, zal je bereiken wat je wil bereiken! De enige voorwaarde is volgens Alex dat het te bereiken doel haalbaar moet zijn voor de mens die jij bent. Alex: “De keerzijde hiervan is dat uit mijn onderzoek ook duidelijk naar voren komt dat we in het algemeen prima weten wat we zouden moeten doen om onze doelen te bereiken. Echter doen we dit in de praktijk domweg vaak niet. Het antwoord op de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat iets een succes wordt is dan ook heel makkelijk gezegd: doe wat je moet doen en toon het gedrag dat je moet vertonen.”

Doe je dat en bereik je je doelen ? Dan geeft dat enorm veel voldoening. “Je zal je trots voelen op hetgeen dat je hebt bereikt en dat straal je ook uit”, vertelt Alex. Wel is het volgens hem heel belangrijk dat je niet meer dan drie tot vijf doelen stelt. “Het is simpelweg niet mogelijk om naast je drukke leven ook nog eens zeven of acht doelen na te streven. Ik zeg ook altijd: tien doelen is elf problemen. Je kunt nauwelijks aandacht besteden aan ieder van die tien doelen, dus het elfde probleem is dat je geen van jouw doelen zult bereiken.” Denk je dat de Hongaarse jongen na één zomer zou kunnen zwemmen als hij diezelfde zomer ook zou willen leren fietsen, hoogspringen en skydiven? “Geen focus is geen resultaat.”
In dit artikel vertelt Alex Klein meer over belonen en het vieren van successen.

E-book: Doelen stellen

Hoe kan je op de beste manier doelen stellen? Wat voor soort doelen zijn er? En wat levert het stellen van doelen op? In dit e-book geven we je tips&tricks en handvaten.

E-book over doelen stellen