“Je kan alleen maar vermenigvuldigen door te delen.” – Iris Zonneveldt als Next Woman to Watch.

Daar staat ze dan, Iris Zonneveldt (CEO Treams) voor het tweede jaar op rij in de lijst van NextWomen to Watch (2018). Een lijst van NextWomen Nederland met daarin de meest ambitieuze, groeiende en gedurfde ondernemers waarvan zij denken dat deze vrouwen in de komende drie jaar in TheNextWomen100 zullen staan. Sommige zijn nieuw, sommige stonden eerder ook al op de lijst. Tot die tweede groep behoort Iris.

“Ik vind het sterk van de organisatie dat ze mensen opnieuw in de lijst zetten. Daarmee geven ze aan dat ze deze mensen écht willen blijven volgen en dat ze echt vertrouwen in je hebben”, vertelt Iris wanneer we haar spreken. Ze vindt het dan ook een enorme eer om weer in deze lijst te staan. Iris kenmerkt niet alleen zichzelf, maar ook de rest van haar team als ambitieus, groeiend en gedurfd. “De groei die we het afgelopen jaar hebben doorgemaakt hebben we écht samen gedaan. Alleen kom je nergens.”

Treams is de afgelopen tijd hard gegroeid en heeft veel durf getoond. Ze hebben behoorlijk wat radicale beslissingen genomen die goed hebben uitgepakt, en dat zie je direct terug in de groei. Voor Iris Zonneveldt is dit écht een toonbeeld van succesvol ondernemerschap. “Vorig jaar september hebben we een aantal problemen met elkaar scherp gekregen in onze kwartaalmeeting. Bijvoorbeeld dat het salestraject te lang duurde of de implementatie van onze software niet altijd helemaal lekker liep. Je kunt er een jaar over doen om die problemen op te lossen, maar waarom zou je dat niet nu meteen doen? Door onszelf vier dagen op te sluiten zijn er grote veranderingen ontstaan, zowel voor ons product als voor onze dienstverlening. We hebben deze veranderingen meteen doorgevoerd en dat zag je meteen terug in de omzetgroei van kwartaal 1 van 2018”, vertelt Iris trots.

Treams heeft continu de focus liggen op groei. Dat betekent volgens Iris dat je groot moet denken. Uit je comfortzone stappen en kritische vragen stellen. Dat is iets waar de medewerkers van Treams inmiddels helemaal gewend aan zijn. Het ongemak opzoeken, uitdagende mensen om je heen, dingen doen die je nog nooit hebt gedaan en gewoon maar gaan proberen. Door deze ambitie gerichte aanpak is Treams vorig jaar ruim 60% gegroeid in omzet en daar verwachten zij dit jaar nog ver bovenuit te stijgen.

Iris zelf is op haar grootst wanneer ze zichzelf is en de ruimte neemt voor haar ideeën, snelheid en energie en daar aandacht aan kan geven in plaats van het in te houden. “Het is voor mij wel altijd een uitdaging om los te komen van bepaalde patronen en weer helemaal groot te denken. Om daarna weer de volgende stap te zien en daar heel actief naartoe te werken. En ook al gaat het team op een bepaalde manier door, dan moet ik altijd zorgen voor een schuine lijn omhoog in plaats van een rechte. Voor mij is er geen vast recept dat me helpt bij het loskomen van die patronen. De ene keer praat ik met mensen, maar de andere keer neem ik een paar dagen vrij om weer even mezelf te worden. Soms is het bijschakelen en nog harder gaan, maar soms is het juist ook even helemaal niks doen. Het ene moment krijg ik dan ook heel veel energie van een dag met het team of een meeting, maar op andere momenten ook helemaal niet. Het is wel iets wat je heel bewust moet doen. Bewust opzoeken hoe je zelf nog kan blijven leren en waar voor jou de ruimte zit. Leren kan bijvoorbeeld ook door naar een seminar te gaan of luisteren naar andere ondernemers. Je bent nooit uitgeleerd!”

Het afgelopen jaar stond voor Iris en Treams in het teken van risico’s nemen. De volledige focus ging uit naar het doorvoeren van de nieuwe strategie. “Financieel was het heel spannend om de eindjes aan elkaar te kunnen blijven knopen. Bijvoorbeeld het aannemen van mensen. Je weet dat het goed zit, maar het is en blijft spannend”, vertelt Iris. Op andere vlakken dan op financieel gebied ziet Iris weinig risico’s. “Van je fouten kan je leren, maar het is wel een risico als je salarissen niet meer kunt betalen. Dat is nogal pijnlijk en echt vervelend. Gelukkig heb ik dat nog nooit meegemaakt. Verder kan je eigenlijk alleen maar leren van alles wat misgaat.”

“Van het nemen van risico’s leer je enorm veel, maar je groeit er ook echt door. Het klinkt heel cliché, maar je moet echt even uit je comfortzone want dat is waar de magic happens.” Voor Iris was het echt een magisch moment om te zien dat kwartaal 1 precies de boost had gebracht die ze nodig hadden. Een beloning om te weten dat je op het goede spoor zit. “Maar het was zeker wel een risico om van koers te veranderen”, voegt Iris toe.

Iris ziet zichzelf nog niet echt als rolmodel. “Ik vind dat ik daar eigenlijk nog te jong en onervaren voor ben, en tegelijkertijd hebben we bijvoorbeeld ook wel eens meiden gehad van een middelbare school die een dag wilden meelopen omdat ze iets met techniek willen gaan doen. Mensen om mij heen zeggen ook wel eens dat ik ze echt inspireer met wat ik doe en dat ik een voorbeeld voor ze ben. Meestal is dat dan een voorbeeld als ondernemer of als vrouw in de techniek. In die zin denk ik dat ik misschien toch wel een rolmodel ben, en stiekem is dat ook wel heel erg leuk!” Iris inspireert die mensen door haar persoonlijke verhaal te delen. Ze heeft bijvoorbeeld regelmatig presentaties gegeven over haar weg van zolderkamer tot hard groeiend bedrijf. In die presentaties vertelde ze ook over haar investeringsronde. “Via een strategietraject kwam naar boven dat voor hoe groot ik denk, en de plannen die ik had, je echt geld nodig hebt. In eerste instantie vond ik dat een heel vies woord. Ik wilde het gewoon zelf doen. Maar naarmate ik getallen ging koppelen aan de dingen die ik daadwerkelijk wilde doen, kwam ik er ook wel achter dat ik echt een financiering nodig had. Toen ben ik daarover na gaan denken. Ik heb daarbij vooral nagedacht over welke vorm. Wil ik aandelen verkopen, of wil ik een lening? En op wat voor manier wil ik dat dit bedrijf groot gaat worden? Mijn grootste les daarin is uiteindelijk dat je weer dicht bij jezelf moet blijven en je alleen maar kan vermenigvuldigen wanneer je deelt.”

Op mijn vraag of ze over drie jaar in TheNextWomen100 staat, antwoord ze volmondig ‘Ja’. “Als we zo hard blijven groeien en ieder jaar meer dan verdubbelen, weet ik zeker dat ik binnenkort in die lijst sta.”