Wat is werkgeluk?

Betekenis werkgeluk

Werkgeluk is meer dan alleen plezier hebben in het werk wat je doet. Werkgeluk hebben is het hebben van werk waar je voldoening uithaalt, waarbij je geprikkeld wordt, waar je enthousiast van wordt en door wordt gemotiveerd. Werkgeluk is een manier van werken en deels heb je dit geluk zelf in de hand. Dat wil echter niet zeggen dat je altijd (werk)gelukkig bent. Werkgeluk hangt namelijk ook samen met verschillende externe factoren zoals collega’s, je thuissituatie, je werkplek enzovoorts. De definitie van werkgeluk is voor ieder bedrijf dan ook anders en is afhankelijk van de behoefte van de medewerkers. Als er bijvoorbeeld een reorganisatie is geweest en mensen zijn bang om hun baan te verliezen, dan is het heel belangrijk om het vertrouwen terug te winnen voordat je met werkgeluk aan de slag gaat. Het is dan ook goed om te weten wat werkgeluk voor jouw medewerkers betekent. 

 

5 essentiële elementen van werkgeluk

Werkgeluk is dus afhankelijk van verschillende aspecten. Echter wijst onderzoek uit dat de volgende vijf elementen het meeste invloed uitoefenen op het werkgeluk van medewerkers:

 

Als organisatie kan je hierin faciliteren. Wil jij gelukkige medewerkers die goed presteren? Zorg er dan voor dat deze vijf elementen van werkgeluk op orde zijn. 

 

Waarom is werkgeluk een hot-topic?

Het is niks nieuws dat mensen graag gelukkig zijn, maar sinds een paar jaar is dat ook een belangrijke waarde geworden op het werk. Waarden als vriendschap en geluk doen nu een intrede op de werkvloer. Maar waar komt dit vandaan? Vroeger maakten organisaties gebruik van een top-down benadering. Je had een baas die vertelde wat jij moest doen. Die verhoudingen zijn steeds meer aan het veranderen. Medewerkers hebben tegenwoordig veel meer macht. Werk wordt daardoor veel menselijker en persoonlijker en dus wordt werkgeluk ook steeds belangrijker. 

 

Wat levert werkgeluk op?

Werkgeluk is geen businessmodel op zichzelf, maar als we alle wetenschappelijke resultaten op een rij zetten, dan zien we dat de werknemer-ervaring van geluk positieve gevolgen heeft voor medewerkers (bijvoorbeeld de openheid voor nieuwe ervaringen en creativiteit), en voor de organisatie als geheel. Wanneer medewerkers meer werkgeluk ervaren, zullen zij creatiever zijn, efficiënter kunnen werken en in staat zijn om grote inspanning te leveren. Zo zullen er met meer werkgeluk betere prestaties tot stand worden gebracht. Als met dit alles rekening gehouden wordt in de organisatie, zal er op termijn veel voordeel (en dus nieuwe business) te behalen zijn met werkgeluk.

 

Hoe kan software bijdragen aan werkgeluk?

Software als Treams kan enorm bijdragen aan de beleving en het werkgeluk van medewerkers. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat mensen zich bewust worden van de ontwikkeling die ze doormaken. Dat geeft enorm veel voldoening. Software is bij uitstek geschikt om terug te kijken naar vorige momenten, een ander om feedback te vragen of vooruit te kijken en je doelen te stellen.

Meer over werkgeluk?

Plaatjes bij contentkanon-03.png

Werkgeluk magazine

Welke factoren dragen eigenlijk bij aan werkgeluk? En heeft werkgeluk dan ook te maken met de kans om te groeien en ontwikkelen? Dit en nog veel meer over werkgeluk lees je in ons werkgeluk magazine.

Audience

Hoe bespaar je geld door te investeren in werkgeluk?

Werkgeluk is heel makkelijk. Maar hoe moet je beginnen? De eerste stap is oprechte aandacht. Weten wat de rest van de stappen zijn? Evelien Veenman vertelt het je.

Playing Video Games

Verlaag je verzuimpercentage door bevlogen en betrokken medewerkers

Steeds meer medewerkers vallen uit met burn-out klachten. Ze ervaren steeds meer werkdruk en minder autonomie, zijn emotioneel uitgeput en voelen zich 'leeg' na een dag werken. Werkdruk is vaak het probleem, maar zonder werkdruk slaat de verveling toe. Je moet op zoek naar een middenweg...

Groei is voor iedereen, dat is waar we bij Treams in geloven. Het levert ruimte, energie, creativiteit en plezier op voor mensen, teams en organisaties. In een groeiende organisatie ontstaat er ruimte voor medewerkers om te groeien en te ontwikkelen. Leer meer over Treams...

Wil je ook niets missen?

  • LinkedIn - White Circle

Benieuwd hoe onze tool eruit ziet?